Vooruitgang in Sarajevo, impasse in Mostar

SARAJEVO, 25 JAN. Leiders van de Bosnische Serviërs en vertegenwoordigers van de Bosnische regering hebben gisteren voor het eerst sinds het begin van de oorlog op het hoogste niveau met elkaar gesproken. Dat succes werd echter overschaduwd door de mislukking van het overleg tussen Bosnische Kroaten en moslims over de gespannen situatie in Mostar.

Voor het overleg, gisteren in Sarajevo, was de 'premier' van de 'Servische Republiek' in Bosnië, Rajko Kasagic, naar Sarajevo gekomen. Hij sprak daar met de demissionaire Bosnische premier, Haris Silajdzic, en met de toekomstige premier van Bosnië, Hasan Muratovic. Daarbij stond vooral het thema van de krijgsgevangenen hoog op de agenda.

Volgens opgaven van het Internationale Rode Kruis worden in Bosnië nog 645 krijgsgevangenen vastgehouden, 318 door de Bosnische regering, 150 door de Bosnische Serviërs en 177 door de Bosnische Kroaten. De gevangenen hadden al vorige week vrijdag moeten zijn vrijgelaten, maar de Bosnische regering heeft zich, alle internationale druk en diverse beloften ten spijt, tegen de volledige uitwisseling van gevangenen verzet. Ze eist van de Serviërs eerst opheldering over het lot van 20.000 vermiste moslims.

Het Rode Kruis heeft gisteren de Bosnische regering ervan beschuldigd meer Serviërs gevangen te houden dan ze heeft opgegeven. Op de door Sarajevo overgelegde lijst van krijgsgevangenen ontbreekt volgens het Rode Kruis een aantal Serviërs die in Tuzla gevangen zitten.

De pogingen van de internationale gemeenschap om de conflicten tussen de Bosnische Kroaten en de moslims in Mostar op te lossen liepen gisteren op een mislukking uit. Het EU-bestuur in Mostar moest gisteren constateren dat een akkoord tussen beide partijen “niet mogelijk” is. De EU-administrateur voor Mostar, de Duitser Hans Koschnick, brengt maandag in Brussel de Europese ministers van buitenlandse zaken verslag uit over de problemen in Mostar. Hij zei gisteren te verwachten dat uiteindelijk internationale arbitrage zal worden aangevraagd. De moslims van Mostar hebben laten weten in dat geval te staan op arbitrage door een Amerikaan.

Bij een ontploffing in Sarajevo zijn gisteren twee Italiaanse en een Portugese soldaat van de internationale vredesmacht IFOR gedood en tien andere Italiaanse en Portugese IFOR-soldaten gewond. Het is voor het eerst sinds de komst van IFOR naar Bosnië dat bij de NAVO-strijdmacht doden vallen. Volgens woordvoerders van de vredesmacht ging het bij de ontploffing om een ongeluk met ondeskundig opgeslagen munitie en niet om een aanslag. (Reuter, AP, AFP)