Voorkeur: Theater

EEN SUBTIEL EVENWICHT Naargeestig familiedrama van Edward Albee en toch een genot om naar te kijken. Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 1 feb Amsterdam Stadsschouwburg.

NEE, NEE EN NOG EENS NEE! De tweede solo van cabaretière Lenette van Dongen wekt hilariteit door de herkenbaarheid. 26 jan Delft TU, 27 jan Leeuwarden De Harmonie, 31 jan Doetinchem Amphion, 1 feb Vught De Speeldoos.

KAGUYAHIME Tot groot genoegen van velen brengt het Nederlands Dans Theater opnieuw Jirí Kyliáns wonderbaarlijk sprookje 'Kaguyahime'. Een meesterwerk op ijle Japanse muziek en oorverdovend getrommel, met een fascinerend toneelbeeld en vooral adembenemend danswerk. 26, 27 jan Den Haag AT&T Danstheater, 28, 31 jan en 1 feb Amsterdam Muziektheater.

ELEKTRA & ORESTES Erik-Ward Geerlings bewerkte twee klassieke tragedies van Euripides tot een gewaagde mix van punkachtig muziektheater, prettig gestoorde kolder en politiek theater met een ironische ondertoon. De god Apollo is een dik en vleuggellam kereltje, Euripides treedt op als rasta en de boer bij wie het koningskind Elektra is ondergedoken vergrijpt zich aan zijn geit. Met oa Hilt De Vos en Sam Bogaerts. 27 jan Arnhem Schouwburg, 29 jan Amsterdam Stadsschouwburg, 30 jan Groningen Stadsschouwburg, 31 jan Utrecht Stadsschouwburg.

DE INGEBEELDE ZIEKE In een prachtig ingerichte oude fabriek brengt AMAI een musical-achtige versie van Molières populairste komedie. Het ensemble, geregisseerd door Jochem Royaards, zingt, danst en voert toneelstukjes in een toneelstuk op. 'De ingebeelde zieke' is hier een ode aan het theater, dat kwalen beter geneest dan dokters ooit zouden kunnen. T/m eind jan, Molenweg 9a, Geldrop bij Eindhoven. Inl 040-2862681.

YOU'RE THE TOP Willem Nijholt als spil in een fijnzinnig geënsceneerde voorstelling over leven en liedjes van Cole Porter. 26 t/m 28 jan Amsterdam Carré.

DE HEUVELS VAN BLAUW Dennis Potter schreef een beklemmend, tijdens WO II gesitueerd televisiespel over kinderen die tijdens hun ongerichte spel in een voortdurende machtstrijd verwikkeld zijn. De zwakste gaat ten onder. Rieks Swarte maakte er een sterke, afwisselend komische en huiveringwekkende voorstelling van. Zeker niet alleen voor kinderen. Vanaf 8 jaar. 26 en 27 jan Haarlem Toneelschuur.

DAG MONSTER Inventieve bewerking van La Belle et la Bête. Onder regie van Inèz Derksen en met aanstekelijk enthousiasme vertellen en spelen drie actrices het sprookje van het ongelukkige monster, dat door de onbaatzuchtige liefde zijn ware gedaante hervindt. Vanaf 8 jaar. 28 jan Amsterdam Polanentheater.

EN VERDER Drie zusters door Trust. 26, 27 jan 28 jan matinee Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabriekterrein (inl. 020-6810660); De mensenvriend van Erik van Muiswinkel. 26, 27 jan Haarlem Stadsschouwburg; Wie vermoordde Mary Rogers door Orkater. 26 jan Tilburg Stadsschouwburg, 30 jan Amersfoort De Flint, 31 jan Amstelveen CC Amstelveen; Rembrandt was mijn buurman door het Haarlems Toneel. 26 jan Nieuwegein De Kom, 27 jan Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 30 jan Hilversum Gooiland, 31 jan Groningen Stadsschouwburg; Moeder en kind van de Alain Platel. Vanaf 10 jaar. 1 feb Amsterdam De Krakeling.