Voorkeur: Muziek

ENSEMBLES De ensemble-estafette in het 'Jaar van de ensembles' vindt onder de naam 'Fakkel in het oor' plaats op 28 jan 19u30-23u in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Het gaat om compositie en improvisatie, samenspel en tegenspel in optredens van de Ebony Band, het Ab Baars Trio, het Doelenensemble, het Combattimento Consort, het Guus Janssen Septet, Loos, het Ives Ensemble, het Asko Ensemble en slagwerker Paul Koek. Muziek van o.a. Henry Brant, J.S. Bach, György Ligeti, Heinrich Biber, Ab Baars en Steve Reich.

TON DE LEEUW Het Brabants Orkest wijdt het jaarlijkse componistenportret aan Ton de Leeuw, die 31 jan 20u een lezing houdt voor het Academisch Genootschap, Parklaan 93 Eindhoven. Verder zijn er concerten olv Lucas Vis. 1 febr 20u15 in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en 2 febr 20u in het Theater aan de Parade in Den Bosch klinken symfonische werken, met de pianist David Kuyken en de sopraan Elena Vink als solisten. Op 4 febr 14u15 is er in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven een kamermuziekconcert.

PADEREWSKI De pianist Ignacy Paderweski (1860-1941), die ook componeerde en in 1919 de eerste premier van de nieuwe staat Polen was, is op 28 jan 11u 'live' te beluisteren in het Pianolamuseum, Westerstraat 106 Amsterdam. Via door hemzelf ingespeelde pianolarollen (vergelijkbaar met de gaatjesboeken van draaiorgels) klinkt muziek van hemzelf en van Chopin. Res 020-6279624. Van 13-17u is het museum geopend voor rondleidingen.

OLIVIER MESSIAEN De pianist Hß8akon Austbö geeft als sluitstuk van een Messiaen-masterclass aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium op 30 jan 20u15 een Messiaen-recital in de Bachzaal, Bachstraat 7 in Amsterdam.

CLAUDE VIVIER Het Asko-koor geeft olv Jos Leussink uitvoeringen van Journal van de in 1983 in Parijs vermoorde Frans-Canadese componist Claude Vivier. 2 febr 20u30 Posthoornkerk, Haarlemmerhouttuinen 47 Amsterdam; 3 febr 20u30 Nicolaïkerk Utrecht; 4 febr 15u30 Hervormde Kerk, Kerkstraat 20 Den Bosch.

BENEFIETCONCERT Het Trinity Trio geeft 25 jan 20u15 in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam op initiatief van haar leerling Naum Grubert een door Gidon Kremer aanbevolen benefietconcert ten behoeve van een dringend noodzakelijke operatie en medische behandeling van de pianiste Rita Kroner (1924), die geen familie heeft en ernstig ziek in Moskou ligt. Het Trinity Trio (Naum Grubert, piano; Ilya Grubert, viool; Godfried Hoogeveen, cello) speelt mmv altvioliste Candida Thompson muziek van Brahms.

I COMPANI 'Jazz volgens Fellini-recept' noemt dit septet zijn muziek en dat betekent composities van Nina Rota. I Compani houdt zich daar al tien jaar mee bezig en nodigde vier gasten uit om dit jubileum te vieren. Dat zijn Chris Abelen (trombone), Corrie van Binsbergen (gitaar), Jeroen Doomernik (trompet) en Frans Vermeerssen (baritonsax). 26 jan Vredenburg Utrecht.

NAT ADDERLEY QUINTET De muziek van cornettist Nat Adderley is, net als die van wijlen zijn broer 'Cannonball' destijds, lekker vet en heel gezellig. 27 jan BIMhuis Amsterdam.

JIMMY LAVAVE Doorleefde en gegroefde Texaan die getipt wordt als de nieuwe Bruce Springsteen. 26 jan Paard, Den Haag, 27 jan Lantaarn, Hellendoorn, 28 jan Noorderligt, Tilburg, 29 jan Paradiso, Amsterdam, 30 jan Romein, Leeuwarden.

DOPEGEZINDE GEMEENTE Zwarte Riek kan niet komen, dus zoekt het Rotterdamse smartlappenorkest De Dopegezinde Gemeente van Pierre 'Cor Witjes' van Duyl troost bij minder legendarische gastvocalisten als Mariëlle Tromp, Loes Luca en Peter te Bos. 26 jan Paradiso, Amsterdam.

DAVID BOWIE Morrissey is ziek en daarom mag de Belgische garagerockgroep Metal Molly het voorprogramma verzorgen van 'The Thin White Duke', die na zijn Greatest Hits-tournee bijna geen bekende nummers meer zingt, maar wel 'The man who sold the world' dat door Nirvana voor MTV Unplugged uit de kast werd gehaald. 27 jan Vorst Nationaal, Brussel, 28 jan Prins van Oranjehal, Utrecht.

RAMONES One two three four: Adios Amigos. Laatste keer 'Gabba Gabba Hey!' Einde van een tijdperk, punk is dood. 31 jan Paradiso, Amsterdam.