Voorkeur: Musea

BOEDDHA'S Zijn levenswandel en zijn attributen, verbeeld in goud, zilver, brons en steen, sieren al vanaf de zesde eeuw tot heden vele tempels en miljoenen huisaltaren. Een selectie van ongeveerd honderd bruiklenen uit Thaise (het voormalige Siam) musea in De Boeddha's van Siam. T/m 15 april in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam. Dag van 10-18u.

METZ EN CO Met Liberty-stoffen en japonnen die rages ontketenden en met meubels van Rietveld en Van der Leck die minder goed verkochten was Metz & Co in het begin van deze eeuw een vooruitstrevend warenhuis. De ontwerpen van Rietveld en Van der Leck, die vanaf 1930 voor Metz werkten, waren pas echt van spartaanse eenvoud. Het is altijd weer onthutsend om te zien hoe armetierig die meubels 65 jaar later tonen. Metz-design t/m 18 febr in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u.

ARY SCHEFFER Tweehonderd jaar geleden werd Ary Scheffer geboren in Dordrecht en daarom wijdt de stad de komende maanden diverse evenementen aan de schilder. Hij was een van de best betaalde schilders van de Franse Romantiek, wiens werk veelvuldig door collega's werd gekopieerd, maar zijn oeuvre zakte weg in de vergetelheid. Het Dordrechts Museum exposeert nu ruim tachtig schilderijen. Ook is zijn Parijse atelier, waarin nu het Musée de la Vie Romantique is gevestigd, gereconstrueerd. Ary Scheffer, gevierd romanticus t/m 10 mrt in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

SCHATTEN VAN DE TSAAR Hoewel het historische bezoek van Peter de Grote aan Nederland pas in 1997 herdacht zou worden, heeft museum Boymans-van Beuningen de andere musea de loef afgestoken. De tentoonstelling is gebaseerd op de schatten uit de Wapenkamer van het Kremlin; daar worden Ruslands kroonjuwelen bewaard. Schatten van de Tsaar, hofcultuur van Peter de Grote uit het Kremlin. T/m 4 febr. Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam, di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

DE LELIJKE TIJD Stoelen, canapés, kasten, een vitrine met zilverwerk en een hoge lakwerkkast, twee zalen tjokvol objecten uit de periode waar tot voor kort iedereen, die zijn eigen smaak respecteerde, zijn neus voor ophaalde. De periode 1835-1895 staat in de Nederlandse kunstnijverheid bekend als de tijd van het historisme, een opeenvolging van neo-stijlen. De Lelijke Tijd heet de tentoonstelling met pronkstukken van de Nederlandse interieurkunst. Hier wordt trots getoond wat toen afgedaan werd als kitsch of als ronduit lelijk, maar de meeste objecten staan een eeuw later nog te blaken van zelfvertrouwen. De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895. T/m 31 mrt 1996, Rijksmuseum Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

CHERUBIJNTJES Hij werd geboren in een Amsterdamse volksbuurt, schilderde in een on-Nederlandse barokke stijl en was overtuigd aanhanger van het katholieke geloof. Het heeft Jacob de Wit (1695-1754) niet van een succesvolle carrière kunnen weerhouden; hij was de best betaalde schilder van zijn tijd. Zijn clientèle werd voor een groot deel gevormd door de rijke Amsterdamse burgerij, voor wie De Wit plafondschilderingen, schoorsteenstukken en andere decoraties maakte. Op de tentoonstelling in museum Amstelkring ligt het accent op religieuze voorstellingen. Aan de putti en cherubijntjes is slechts een klein zaaltje gewijd. Niettemin vormen deze kinderkopjes het meest aansprekende deel van de tentoonstelling. De Wit heeft zichtbaar plezier gehad in het schetsen van al die blozende en gevleugelde kindertjes. Ze zijn met veel zwier op het papier gezet. Putti en Cherubijntjes, Het religieuze werk van Jacob de Wit t/m 17 mrt in Museum Amstelkring, Oudezijdsvoorburgwal 40, Amsterdam. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

DA VINCI Verreweg de meeste ruimte op de expositie is ingeruimd voor de maquettes en modellen van Leonardo's werktuigbouwkundige fantasieën: de handaangedreven hefschroef, de houten tank, de parachute, de met een veer opgewonden automobiel, ze zijn er allemaal. Daarnaast is er een uitgebriede selectie van Leonardo's anatomische studies, schilderijen en het pièce de résistance: de terra cotta buste van Christius als jonge man. Leonaro da Vinci, uitvinder, wetenschapper, kunstenaar tot 17 mrt in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

EN VERDER Constant, de aquarellen 1975-1995 t/m 4 febr. Haags Gemeentemuseum; grote overzichtstentoonstelling van Hendrik N. Werkman in t/m 3 mrt in De Beyerd, Breda; Raw Material: een keuze uit de aanwinsten 1991-1995 t/m 4 febr en Charley Toorop t/m 18 febr in het Kröller Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier t/m 11 febr in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg.