Tsjetsjenen laten 42 gijzelaars vrij

MOSKOU, 25 JAN. Tsjetsjeense rebellen hebben gisteren 42 gijzelaars vrijgelaten die zij vorige week na hun gijzelingsactie in het zuiden van Rusland hadden meegenomen. President Jeltsin had na afloop van de gijzelingscrisis gezegd dat er slechts achttien gijzelaars werden vermist.

In ruil zullen de Russen de lichamen van 42 gesneuvelde Tsjetsjenen teruggeven. Het gaat om leden van het Tsjetsjeense gijzelingscommando die vorige week bij de beschieting van het dorp Pervomajskoje omkwamen.

De gijzelaars zeiden bij hun vrijlating goed door de Tsjetsjenen te zijn behandeld. De meesten hadden zich niet verzet toen zij tijdens de Russische artilleriebeschietingen door de Tsjetsjenen bij een nachtelijke vluchtpoging werden meegevoerd. “We begrepen dat we anders gebombardeerd en vernietigd zouden worden. We waren de gijzelaars van de federale troepen geworden”, zei één van hen.

De meeste van de gijzelaars waren al sinds 9 januari in Tsjetsjeense handen, toen de rebellen een ziekenhuis bezetten in het stadje Kizljar, net over de grens in de Russische deelrepubliek Dagestan. Vanuit het ziekenhuis werden zij meegenomen als menselijk schild op de terugtocht naar Tsjetsjenië, die echter door Russische troepen werd geblokkeerd. Toen de federale troepen vervolgens met zware wapens het dorp Pervomajskoje aanvielen waar de Tsjetsjenen zich met hun gijzelaars hadden verschanst, deden de Tsjetsjenen in de nacht van vorige week woensdag op donderdag een uitbraakpoging.

Salman Radoejev, de leider van de Tsjetsjeense actie, was gistermiddag zelf aanwezig bij de vrijlating in het Tsjetsjeense dorpje Novogroznenski. Hij zei tegen journalisten dat hij de onafhankelijkheidsstrijd desnoods nog tien jaar kan volhouden. Eveneens aanwezig waren Sjamil Basajev, leider van een vergelijkbare gijzelingsactie vorig jaar in Boedjonnovsk, en Aslan Masachadov, opperbevelhebber van de Tsjetsjeense strijdgroepen.

Hun gesprekspartners gisteren waren niet de autoriteiten uit Moskou, maar bestuurders van Dagestan, de Russische deelrepubliek waar de gijzeling zich afspeelde. Volgens Maschadov heeft Radoejevs groep nu nog veertien (volgens andere bronnen 24) Russische politiemannen in handen die kunnen worden geruild tegen gevangen genomen rebellen. Dertig Russische personeelsleden van een elektriciteitscentrale in Grozny, die tijdens de gijzelingscrisis werden ontvoerd, worden vastgehouden door een andere Tsjetsjeense groep en kunnen eveneens worden geruild, aldus Maschadov.