Tribunaal kan kantoor openen in Belgrado

BELGRADO, 25 JAN. Het VN-Tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië kan in Belgrado een kantoor openen. Dit heeft de Servische minister van justitie, Uros Klikovac, gisteren gezegd na een gesprek met president Antonio Cassese van het tribunaal. Cassese maakt een reis langs de landen in voormalig Joegoslavië om ze er op te wijzen dat ze volgens de akkoorden van Dayton verplicht zijn mee te werken met het tribunaal.

Wat precies het tribunaal vanuit een vestiging in Belgrado kan gaan doen moet volgens Klikovac nog nader worden bepaald. Hij wilde zich er niet over uitlaten wanneer het kantoor geopend zal worden. “Dat hangt niet alleen van Klein-Joegoslavië af”, aldus Klikovac. President Cassese van het tribunaal zegt geen enkele mededeling te willen doen.

Klikovac is van mening dat de Servische wetgeving niet hoeft te worden aangepast om samenwerking met het Tribunaal mogelijk te maken. Hij sluit echter uit dat de grondwet wordt gewijzigd om uitlevering van Servische onderdanen aan het tribunaal mogelijk te maken. De grondwet verbiedt dat nu. Servië heeft het tribunaal niet erkend. “Maar het is een feit dat het tribunaal bestaat en functioneert”, aldus de minister. “Niemand kan het negeren, en niemand kan een bepaalde vorm van communicatie met deze inrichting afwijzen.”

Het tribunaal heeft aangekondigd in februari een aantal hoorzittingen te zullen houden om aanklachten bevestigd te krijgen. Daarbij zullen in het openbaar getuigen worden gehoord. Het tribunaal heeft tot nog toe 52 personen aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. In speciale cellen in de gevangenis van Scheveningen bevindt zich op dit moment alleen de Bosnische Serviër Dusko Tadic. Zijn proces begint naar verwachting in maart. (AFP, AP)