Roman Cieslewicz (1930) overleden

ROTTERDAM, 25 JAN. In Parijs is dinsdag de Pools-Franse grafisch ontwerper Roman Cieslewicz (1930) plotseling overleden. Cieslewicz, vooral affichist, heeft grote aantallen affiches, collages, fotomontages en boekontwerpen gemaakt voor het varieté, theater, circus en de film-industrie. Hij werkte eerst in Polen, in opdracht onder meer van het staatspropagandabureau, en vanaf 1963, in Parijs.

De Beyerd in Breda wijdde in oktober 1994 een uitgebreide tentoonstelling aan dit oeuvre, dat zich steeds meer toespitste op de fotografie en de fotomontage. Aanvankelijk was ook de handgetekende belettering een handelsmerk van Cieslewicz, die in Polen vooral het thema 'de massa' aan de orde stelde; van een massa Toepolevs bij Novosibirsk tot de bezoekers van vredesconferenties.

In Parijs stapte hij over op standaard drukletters en op grofkorrelige rasters, naar voorbeeld van de snelle kranteberichtgeving. Hij ontwierp onder het affiche voor de tentoonstelling Paris-Moscou, in 1979 in het Centre Pompidou in Parijs. Zo agressief als hij het Frans theater afficheerde, zo subtiel gebruikte hij grafische technieken voor films van Raymond Depardon. Al zijn Parijse jaren bleef Cieslewicz ook aan de slag voor Poolse theaters en filmhuizen.