Rode kaart en knie-operatie voor Dennis de Nooijer

ROTTERDAM, 25 JAN. De kans is groot dat Sparta dit seizoen opnieuw tegen Ajax moet aantreden. De Rotterdammers, die zich gisteren door een 1-0 overwinning op AZ voor de kwartfinale van de KNVB-beker plaatsten, spelen in het weekeinde van 17 en 18 februari tegen de winnaar van Cambuur-Ajax, dat op 30 januari plaats vindt.

De loting leverde gisteravond de volgende duels op: FC Twente-PSV, Sparta-winnaar Cambuur/Ajax, MVV-Feyenoord en VVV-Roda JC, de laatste twee wedstrijden worden verplaatst in verband met het carnavalsweekeinde.

Dennis de Nooijer viel het meest op bij AZ-Sparta. De Zeeuwse spits van Sparta scoorde als enige, vijf minuten na rust; hij kreeg een kwartier voor tijd rood wegens natrappen en liep bovendien een ernstige knieblessure (kapotte meniscus) op. Hij zal waarschjnlijk na de operatie (vandaag) vier tot zes weken zijn uitgeschakeld.

De Spartaan schreeuwde na zijn val om een brancard. Maar toen AZ-speler Mutsaers hem een aansteller noemde, voelde De Nooijer even niet de pijn aan de knie. “Toen schopte ik naar hem. Met de scheidsrechter ernaast. Gewoon omdat die opmerking net te veel was. Als ik die Mutsaers tegenkom, sla ik hem op z'n bek. Natuurlijk stelde ik me niet aan. Ik had dat angstbeeld van het ziekenhuis weer voor ogen, was in paniek.”

FC Den Haag-FC Twente was 85 minuten lang 0-0. De laatste vijf minuten boden echter alles. Van de Padt bracht Den Haag dicht bij de kwartfinale. Ellerman zorgde voor 1-1 en Bosvelt maakte ver in de blessuretijd verlengen in het Zuiderpark niet meer nodig: 1-2. De Haagse politie wist met enige moeite een vechtpartij tussen supporters van beide clubs te voorkomen.

Een dominerend en vaak goed combinerend Feyenoord nam al na vijf minuten afstand van NAC dankzij aanwinst Vos. Daar bleef het bij in de Kuip. Van Gastel, vorige week overgenomen van Willem II, debuteerde verdienstelijk voor 'eigen' publiek. Taument en Vos blonken uit.

MVV had tegen Helmond Sport veel geluk nodig. Schuman hielp Helmond Sport vlak voor rust aan een voorsprong. Helmond hield tot seconden voor tijd uitzicht op de verrassing. Toen sloeg het noodlot toe. Joordens kreeg voor de gelijkmaker 1-1 alle hulp van doelman Wapenaar. In de 'sudden death' kopte Schol van Helmond Sport vlak na het begin van de verlenging in eigen doel: 1-2.

VVV bereikte de laatste acht vanaf de penaltystip. De derby tegen Fortuna Sittard bleef, ook na 120 minuten, 0-0. VVV benutte vier strafschoppen, Fortuna, van wie Simons in de verlenging de rode kaart kreeg, maar drie.

Roda JC kon evenmin direct afstand nemen van FC Zwolle. Integendeel zelfs, de bezoekers kwamen door Bruin na 24 minuten op 0-1. Roelofsen maakte pas in de slotfase gelijk. In de extra tijd vielen er geen treffers meer. Roda had vervolgens de zenuwen het best in bedwang voor de penalty's: 10-9.