PSV vreest schorsing voor uitblinker Nilis

DOETINCHEM, 25 JAN. Met een bebloede lip slofte Erik Viscaal uit de kleedkamer van de Vijverberg. De speler met de theatrale valpartijen had weinig woorden nodig om zijn onschuld te bewijzen. De klap die PSV'er Luc Nilis had uitgedeeld, was in meerdere opzichten hard aangekomen. “Ik heb last van mijn hoofd. En het doet pijn dat een magnifieke voetballer als Nilis tot zoiets in staat is. Dat kan ik niet begrijpen.”

Met een stoïcijns gezicht stapte Luc Nilis uit de kleedkamer. De man met de fluwelen traptechniek was zich van geen kwaad bewust. De topscorer in de eredivisie vertelde dat hij zich tot drie keer toe had losgetrokken van Viscaal. Van een slaande beweging wist Nilis zich niets te herinneren. “Zoiets doe ik niet, dat weten jullie ook wel. In het vuur van het spel kan van alles gebeuren, maar ik kan me niets herinneren.”

Met een triomfantelijk gezicht stond scheidsrechter Keimpe Zuidema de pers te woord. De politieagent met de Amsterdamse tongval was zich van geen kwaad bewust en had een plezierige avond beleefd. Zijn talrijke discutabele beslissingen, de onbestrafte charge van de PSV'er Stam en de vuistslag van Nilis hadden zijn humeur niet aangetast. Bij het bewuste incident had hij de voordeelregel toegepast, nadat Viscaal aan het shirtje van Nilis was gaan hangen. Dat de televisiebeelden Zuidema in het ongelijk stellen, kon de fluitist gisteravond niet vermurwen. “Er bestaat voor mij maar één waarheid en dat is wat ik op het veld zie.”

De bekerwedstrijd De Graafschap-PSV (1-3) werd ontsierd door de onbestrafte vuistslag van Nilis in het gelaat van Viscaal. Het incident was beslissend voor het verdere spelverloop en kan ook in competitieverband nog een belangrijke rol gaan spelen. Indien de tuchtcommisie van de KNVB de tv-beelden als bewijsmateriaal gebruikt, wacht Nilis vermoedelijk een langdurige schorsing. Hij zal dan in elk geval de lastige uitwedstrijden tegen FC Twente (beker en competitie) en Feyenoord missen.

In de concurrentiestrijd met Ajax komt de eventuele schorsing van Nilis voor PSV uiterst ongelegen. Zijn vaste maatje Ronaldo is voor langere tijd uitgeschakeld. In Doetinchem bewees Nilis dat hij momenteel verreweg de beste PSV'er is. Hij zorgde voor de gelijkmaker, stelde Numan in staat voor 2-1 te zorgen en was indirect ook betrokken bij de derde Eindhovense treffer van Vink. De Graafschap was verrassend door Paauwe aan de leiding gekomen. Dankzij Nilis plaatste PSV zich voor de kwartfinales van het nationale bekertoernooi.

Hoe kan zo'n fantastische speler zich zo te buiten gaan, vroeg Viscaal zich hardop af. Nilis is een parel op de Nederlandse velden en dan verwacht je geen vuistslag. Of toch wel? Is het eigenlijk wel zo raar dat een speler die constant wordt gehinderd door verdedigers, voortdurend wordt geschopt door kwaadwilligen, zich op den duur niet langer kan beheersen? “Nilis wordt zelf wel honderd keer getrapt en geslagen”, zei Advocaat met gevoel voor overdrijving.

Manager Arnesen van PSV had de klap van Nilis niet gezien, maar hij erkende wel het enorme belang van de tv-camera. Toen een vragensteller vertelde dat de tv-beelden voor zich spraken, haastte Arnesen zich naar de kleedkamer. “Was het op de televisie, was het op de televisie, jongens?”

De camera is meedogenloos. Bij het afdraaien van de videobeelden zullen alle betrokkenen zich vandaag nog wel even achter de oren krabben. Gisteravond sprak Advocaat nog erg luchtig over het voorval. Zoals het een voetbalcoach betaamt, zal hij zijn spelers niet gauw afvallen. “Als de beelden uitwijzen dat Nilis geslagen heeft, dan was het waarschijnlijk een Amsterdamse cameraman.”

De opmerking van Advocaat was niet erg op zijn plaats, gezien de aard van de overtreding. Maar de verwijzing naar Amsterdam maakte wel duidelijk dat PSV overtuigd lijkt van haar kampioenskansen. De naam Ajax ligt op ieders lippen in Eindhoven. De twee Nederlandse topclubs spelen om de landstitel. “Topclubs mogen een tikkeltje meer dan andere clubs. Dat is in heel Europa zo”, sprak Erik Viscaal met een zuur gezicht.

    • Jaap Bloembergen