President Taiwan dringt aan op doorgaan militaire hulp VS

TAIPEI/PEKING, 25 JAN. De president van Taiwan, Lee Teng-hui, heeft de Verenigde Staten gisteren opgeroepen om door te gaan met het leveren van wapens aan Taiwan zodat het zich kan blijven verdedigen tegen mogelijke agressie door de Volksrepubliek.

Lee's opmerkingen volgden op een artikel in de Amerikaanse krant The New York Times van gisteren. Volgens de krant heeft de Chinese regering Washington via een vroegere Amerikaanse onderminister, Chas Freeman, gewaarschuwd dat Peking overweegt om “met directe militaire middelen” het optreden van de Taiwanese president te beïnvloeden. Slechts een gematigder optreden van Lee in de buitenlandse politiek na diens door waarnemers waarschijnlijk geachte herverkiezing in maart zou militaire agressie door Peking kunnen voorkomen. Volgens The New York Times heeft Peking plannen ontwikkeld om een keer per dertig dagen een raket op Taiwan af te vuren.

Lee Teng-hui voert al enige tijd een diplomatiek offensief om het internationale isolement van Taiwan te doorbreken. Onlangs boekte hij een succes daarin toen de Westafrikaanse staat Senegal besloot om diplomatieke betrekkingen met Taiwan aan te knopen. Het aantal landen dat Taiwan erkentbedraagt inmiddels 31. De diplomatieke inspanningen van de Taiwanese president hebben de woede opgewekt van de Volksrepubliek, die Taiwan nog steeds als een opstandige provincie beschouwt.

Peking heeft tot nu toe geweigerd om het bericht in de New York Times te bevestigen dan wel te ontkennen. “We leveren geen commentaar op zulke speculaties”, zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken vandaag op een persconferentie. “Ik kan echter wel één ding zeggen en dat is dat de Taiwanese autoriteiten moeten ophouden met hun woorden en daden die er op gericht zijn om één China en één Taiwan te vestigen.” Volgens Westerse diplomaten in Peking is het in het belang van de Volksrepubliek om de onduidelijkheid over het bericht in de New York Times te laten voortduren. Zelfs als het bericht in de krant feitelijk onjuist is, zal het toch de Taiwanese autoriteiten ertoe brengen zich voorzichtiger op te stellen, aldus de diplomaten. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren overigens dat “naar ons oordeel de veiligheid van Taiwan niet wordt bedreigd”.

De financiële markten in Taiwan reageerden gisteren nerveus op het bericht in de Amerikaanse krant. De voornaamste tegenstander van Lee Teng-hui in de presidentsverkiezingen van maart, Chen Li-an, leverde vanmorgen zware kritiek op de president. “Hij is degene die deze chaos heeft veroorzaakt. De president is oud. Hij denkt dat hij ons door deze turbulente tijden kan leiden, maar mensen, vergeet niet dat hij de oorzaak van de turbulentie is.” Chen is voorstander van een verzoenende houding ten opzichte van de Volksrepubliek. (AP, AFP, Reuter)