Opnieuw acties op Nijmeegse scholen

NIJMEGEN, 25 JAN. Drie scholen in Nijmegen worden vandaag door scholieren en studenten bezet gehouden uit protest tegen het “afbraakbeleid” van minister Ritzen (onderwijs) voor het hoger onderwijs. Maandag behandelt de Tweede Kamer het Hoger-onderwijs- en onderzoeksplan (HOOP) van Ritzen.

Het gebouw van het Montessoricollege (Mavo, Havo, VWO) aan de Vlierestraat is sinds gisteren bezet. Vanmorgen blokkeerden scholieren van de Stedelijk Scholengemeenschap (SSGN) de toegang tot het schoolgebouw. Ook een hogeschool, de HBO-Verpleegkunde, is bezet. Maandag al was in Nijmegen het Lindenholtcollege (eveneens Mavo, Havo, VWO) gebarrikadeerd door protesterende scholieren, maar die actie liep stuk op talloze afgebroken vergaderingen.

Sanne (16) is woordvoerster van de bezetters van het Montessoricollege, waarvan rector B. van der Hilst haar vader is. Ze zit in de vierde klas Havo. “We houden voet bij stuk”, is haar leuze. De schoolleiding ziet in de verwantschap met de rector geen probleem, ook al niet omdat de directie het inhoudelijk met de bezetters eens is. Vanmorgen verhardde de actie op school. In een reeks faxen eisen de scholieren dat Ritzen “zo snel mogelijk” naar Nijmegen komt. “Zolang dit niet gebeurt, blijven wij zitten. Desnoods tot het bittere einde.”

Een woordoerder van het ministerie van onderwijs zegt dat de minister zich niet laat opjagen. “Ritzen zal niet spoorslags afreizen naar Nijmegen. De scholieren kunnen in overleg meer met de minister bereiken.” De bezetters van het Montessoricollege kregen van de schoolleiding tot en met vrijdag de zeggenschap over de school, toestemming om telefoon en fax te gebruiken en de toezegging dat de bezetters achteraf ongemoeid worden gelaten. De conrectoren J. Stam en G. Diethorst, die gisteren nog toegang kregen tot het gebouw, maar er vanochtend niet meer in mochten, ondertekenden gisteren namens de schoolleiding een protestbrief. De plannen van Ritzen tasten de toegankelijkheid en de kwaliteit van het hoger onderwijs aan, “wat wij een verwerpelijk iets vinden”, zo schrijven actiecomité en schooleiding. Een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen wil de school niet betalen. Ook het financieren van de actie wijst de school af..

Over het doel van de actie zegt conrector Dietvorst: “Die brief wil ik wel ondertekenen. Alleen vind ik dat de manier waarop dit gebeurt niet geëigend. Dat onze leerlingen zelfstandig werken, juich ik toe. Dat is tenslotte de aard van deze school. Maar ze overvielen ons ermee.” Collega Stam wil verharding voorkomen: “Ik wil geen bloed aan de paal. Daarom ben ik ook tegen overnachtingen waar ik geen controle over heb.” Maar dertig leerlingen overnachtten vannacht in het schoolgebouw - als 'symbolische daad'.

Het is de bedoeling van de afzonderlijke actiecommité's, die per school verschillende eisen stellen, dat àlle middelbare scholen en hogescholen van Nijmegen (en liefst van heel Nederland) vandaag en morgen 'plat gaan'. De scholieren willen onder meer dat de studieduur niet wordt verkort, dat de geplande bezuinigingen op de studiefinanciering worden teruggedraaid. Ook de doorstroming van HBO naar universiteit moet mogelijk blijven, aldus de actievoerende scholieren en studenten. HBO-studenten willen bovendien verandering van het huidige toetsreglement.

Waarnemend rector A. Hooyer van het SSGN was niet blij met de werkwijze van zijn scholieren: “Ik ervaar dit als een onfatsoenlijke overval. Ik heb iedereen maar een dag ijsvrij gegeven.”