Olympisch kwalificatietoernooi hockey

De Nederlandse mannenhockeyploeg heeft zich zo goed als zeker geplaatst voor de Olympische Spelen. Na vier speelronden bezet Oranje met zes punten de tweede plaats. India, dat vanmorgen met 2-1 won van Canada bezet de eerste plaats en heeft zich al gekwalificeerd voor 'Atlanta'. Spanje en Maleisië hebben hetzelfde puntenaantal als Nederland, maar een minder doelsaldo. Groot-Brittannië, vandaag tegenstander van Nederland, staat op de vijfde plaats. De eerste vijf plaatsen zich voor de Spelen.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd, maar viel na een vroege 2-0 voorsprong terug. De Belgen lieten zich niet van de wijs brengen door de vroege achterstand en scoorde tot drie keer toe de 'aansluitingstreffer'. Pas halverwege de tweede helft nam Nederland afstand. Met dank aan Taco van den Honert. De spits was bij zijn 198ste interland de gevierde schutter. Hij rondde met zijn sleeppush vijf van de zeven strafcorners doeltreffend af en vijzelde zijn totaal op tot zeven. De voorlaatste van de vijf treffers was zijn honderdste goal in Oranje. De overige doelpunten kwamen op naam van Crucq, Delissen en Veen (2).

Doelman Vogels maakte zijn debuut. De HGC-er ging niet vrijuit bij twee tegendoelpunten, maar Oltmans nam hem in bescherming. “Wij wilden hem ervaring laten opdoen. Dan loop je het risico meer goals tegen te krijgen. Die tegentreffers verontrusten mij niet.”