Moody's: lager kredietoordeel dreigt voor VS

NEW YORK, 25 JAN. Het gezaghebbende kredietwaarderingsbureau Moody's heeft gisteren gedreigd zijn waarderingscijfer voor de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen. De stap is ingegeven door de slepende discussie tussen het Witte Huis en het Congres over de overheidsbegroting.

Het bureau Standard & Poor's had dinsdag al gewaarschuwd zijn credit rating, die nu de hoogst mogelijke is, tot het laagste niveau terug te brengen indien het Amerikaanse ministerie van financiën zijn aflossingsverplichtingen volgende maand niet nakomt. De stappen van de beide bureaus zijn zonder precedent.

Moody's benadrukte gisteren dat het dreigement niet voortvloeit uit een verslechtering van de Amerikaanse schuldpositie, maar uit de impasse in het begrotingsoverleg. Republikeinse Congresleden hebben eerder deze week het dreigement van een 'faillissement' nieuw leven ingeblazen om zo president Clinton onder druk te zetten. Topman Alan Greenspan bracht dinsdag een bezoek aan het vooraanstaande Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Dick Armey (Texas) om er bij hem op aan te dringen een 'faillissement' niet als te gebruiken als onderhandelingsmiddel.

Het dreigement van Moody's geldt voor de 387 miljard dollar aan middellange en lange overheidsschuld die op 29 februari en 1 april moet worden afgelost. Republikeinen zouden die aflossing willen blokkeren door te weigeren via een verhoging van het schuldplafond de benodigde fondsen toe te wijzen. De resterende Amerikaanse schuld van 2300 miljard dollar is niet in het geding. De Amerikaanse staatsschuld heeft bij Moody's de hoogste rating (AAA).

Analisten in New York houden het overigens voor onmogelijk dat de VS in zijn aflossingsverplichting zou verzaken. De dollarkoers zakte op de valutamarkten iets na het dreigement van Moody's, maar herstelde zich snel. Het dreigement van Moody's kwam juist op het moment dat de Republikeinse voorzitter van het Huis, Newt Gingrich, verklaarde bereid te zijn tot een deelakkoord over het budget met president Clinton. Beide partijen willen het begrotingstekort in zeven jaar tot nul terugbrengen, maar Clinton wil Republikeinse bezuinigingseisen op onder meer onderwijs en gezondheidssector niet inwilligen.