Kinderagenda

Heldenbrief, liefdesbrief, prentbriefkaart, spinnewebbrief, waaier-brief, brief van olifant, brief met de geur van bananen, briefgeheimen, kist met duizend-en-1 brieven......In het Stedelijk Museum Alkmaar zijn vanaf zondag 28 jan vanaf 14u heel bijzondere brieven te zien. Ze zijn gemaakt met verf, potlood, inkt of naald en draad. Sommige bestaan uit woorden, andere zijn getekend, geschilderd, gestempeld of genaaid. Enkele brieven komen uit een kinderboek, zoals de olifant, die zo graag met de slak wil dansen. Je mag natuurlijk ook zelf een mooie brief schrijven, misschien wel de 1001ste en die wordt pas in 2001 opengemaakt! En wil je niet dat iedereen je brief leest, dan mag je die in een geheim kamertje zondag aan Renee Koldewijn, die de tentoonstelling opent, voorlezen. Ook zijn er iedere zondag rondleidingen van 13u30-15u30. Kosten ƒ 1,-. Duizend-en-1 brieven, literatuur en beeldende kunst voor kinderen van 28 jan t/m 14 april in het Stedelijk Museum, Doelenstraat 5, Alkmaar.

Limonadeleescafé

De koningin was gestorven en de koning was gek van verdriet. Ook zijn zoon was bedroefd. Maar hij had iemand die hem troosten kon: zijn zwarte veulen. En net toen hij weer vrolijk was, besloot zijn vader te hertrouwen. De prins was woedend! Dat kon alleen als er toverkracht in het spel was. Hij had gelijk, de nieuwe vrouw was een heks. Ze had de koning volkomen in haar macht. De prins was zo kwaad, hij sliep voortaan bij zijn veulen in de stal. De valse koningin kon de liefde tussen de prins en zijn veulen niet aanzien. Ze deed alsof ze ziek was. Als de dokters aan haar bed stonden, fluisterde de koningin: 'zeg dat alleen een soepje van het hart van het zwarte veulen mij weer beter maken kan'. De koning was verblind door liefde en zei: 'doodt het zwarte veulen! Morgen in alle vroegte'. Die nacht sliep de prins weer bij z'n vriend. En opeens begon het veulen te praten......Op 27 jan zal Sjoerd Kuyper in het Limonadeleescafé een verhaal vertellen, dat door hem is geschreven. Daarna mag je zelf het vervolg schrijven en er een tekening bij maken. Ook vertelt Sjoerd Kuiper over zijn werk als schrijver van (kinder) boeken, jeugd-tv-series (Het Zakmes), liedjes en poppenspelen. En natuurlijk komt de limonade-ober langs met limonade en een lekker hapje. Voor kinderen van 5 t/m 8 jaar in Theater de Teerstoof, Nieuwstraat 12, Schiedam op zaterdag 27 jan om 14u. Toegang ƒ 7,50 Res 010-4269563.

Zilver het konijn

Op een mooie plek in het bos woont moeder konijn met haar kinderen. Zilver, het konijn wil daar ook graag wonen, daarom legt hij zilveren keutels in de buurt van hun hol om te laten weten dat hij met de konijnekinderen wil spelen. Maar zij pesten hem weg omdat hij anders is. Zal Zilver de konijnen toch helpen als het schaduwmonster hen gevangen neemt? Poppentheater 't Groene Land speelt op zondag 28 jan om 11u in het bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten, Van Tienhovenlaan 5, het poppenspel 'Zilver het konijn'. Daarna ga je in het bos op zoek naar het konijnehol van Zilver. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Kosten voor niet-leden ƒ 5,- voor leden ƒ 4,-. Res 013-5219209.

Schimmenspel

Karagöz uit Turkije is een goed vriend van Jan Klaassen. Hij lijkt wel eenbeetje op hem en kan ook flink lawaai maken en slaan. Karagöz betekent zwartoog in het Turks en zijn ogen zijn heel donker. Zijn vriend Hacivat speelt altijd in de verhalen mee. Hij is best een beetje deftig ook al heeft hij geen cent. Maar gelukkig is Hacivat heel slim en hij verzint vaak klusjes waar ze geld mee verdienen. Karagöz en Hacivat zijn de bekenste poppen uit het Turkse schimmenspel. In de Werkhoek van het Museon kan je op woensdag 31 jan van 13u30-15u30 je eigen Karagöz of Hacivat maken en daarna wordt er een schimmelspel mee gespeeld. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res 070-3381383. Kosten ƒ 7,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker