High-tech bedrijven stijgen op internationale ranglijst

ROTTERDAM, 25 JAN. De snelle en krachtige ontwikkeling van de high tech-bedrijven die actief zijn in telecommunicatie, automatisering en software, wordt weerspiegeld in de verschillende lijsten die de Financial Times vandaag heeft gepubliceerd in het overzicht over 1995.

In de rangorde van de vijfhonderd grootste bedrijven in de Verenigde Staten gaat het softwarebedrijf Microsoft van de dertiende naar de zevende plaats en chipfabrikant Intel van de 26ste naar de achtste plaats. De gekozen maatstaf is de beurswaarde in Amerikaanse dollars (aantal aandelen vermenigvuldigd met de beurskoers).

Dezelfde ontwikkeling is te zien in de Europese top-500. Het Zweedse Ericsson LM ging in één jaar van de 52ste naar de 17de plaats en het Finse Nokia kwam van plaats 138 naar nummer 20. De Japanse bedrijven hebben duidelijk te lijden van de economische problemen en de zwakke beurs. De beurswaarde van tal van grote Japanse ondernemingen daalde in 1995.

In de lijst voor de Benelux zijn er nieuwkomers en snelle stijgers. Onder de nieuwkomers in de Europese top-500 zijn ASM Lithography (446) en Baan (377). Nutricia kon door de overname vorig jaar van het Duitse Milupa ook doordringen tot de Europese top. De fabrikant van babyvoeding maakt zijn entree op de 430ste plaats. Door de stijging van haar beurskoers kwam ook CSM naar voren, op plaats 440. De vijfde nieuwkomer is Uitzendbureau Randstad, dat binnenkomt op 386.

Philips is helemaal terug, zo concludeert de FT. Het bedrijf klom in Europa op van de 60ste naar de 37ste plaats. ING (36) staat nu precies één plaats boven Philips en kwam van plaats nummer 50.

In de top-100 van de hele wereld staat Royal Dutch Shell op de derde plaats na Nippon Telegraph & Telephone en General Electric.