Franse zege op Portugal

ROTTERDAM, 25 JAN. Het Franse voetbalelftal is gisteren niet alleen voor de achttiende keer op rij ongeslagen gebleven, het bleek eindelijk ook weer eens te kunnen winnen in het Parc des Princes van Parijs. Dat was sinds april 1993 niet meer gelukt. Het als sterk te boek staande elftal van Portugal verloor met 3-2.

Na de nederlagen tegen Israël en Bulgarije eind '93, meed de nationale ploeg het Parc des Princes geruime tijd. Pas vorig jaar oktober vond er weer een interland plaats: 1-1 tegen Polen. Daar zag het woensdag ook even naar uit. Frankrijk moest in een amusant oefenduel tegen Portugal twee keer een achterstand wegwerken. Djorkaeff zorgde daarvoor, invaller Pedros maakte de winnende treffer: 3-2.

De Portugezen, komende zomer bij het Europees kampioenshap in Engeland een medaillekandidaat, opende de score in de 23e minuut. Fernando Couto kopte een vrije trap van de andere uitblinker Rui Costa binnen. Het antwoord van Djorkaeff kwam echter onmiddellijk, na een één-twee met Zidane.

Portugal, zonder Paulo Sousa, Figo, Vitor Baia en Domingos, ging met voorsprong rusten dank zij een kunststukje van Costa. De middenvelder van Fiorentina lobde de bal gevoelig over doelman Lama. De tweede helft was voor de Fransen met de doelpuntenmakers Djorkaeff en Pedros als helden.

In Terni oefende Italië tegen Wales en had meer moeite met het weer dan met de tegenstander. Het veld was doorweekt. De Italianen hadden bijna voortdurend balbezit. Bij de Welshmenn - één schot op doel en één hoekschop - leek alleen Speed zin en talent te hebben. Italië won, in misschien wel de enige oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap, met 3-0 door doelpunten van Del Piero, Ravanelli en Casiraghi.