Fokker gewilde speelbal voor speculanten

AMSTERDAM, 25 JAN. Tot veler verbazing opende Fokker vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met een koers van 3,80 gulden. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel in de noodlijdende vliegtuigbouwer nog altijd boven de drie gulden. Ondanks een dalende dollar boekte de AEX-index van belangrijkste fondsen een winst van 1,83 punten op 510,52.

AMSTERDAM Philips was in trek. Ondanks de forse verliezen bij Duitse dochter Grundig boekte het aandeel vanmorgen een winst van 2 gulden op 67,70 gulden. Tegen het middaguur lag de omzet al boven de 2 miljoen aandelen. “Philips heeft de winstverwachtingen niet bijgesteld”, constateert een handelaar. “Dat doet vermoeden dat ze elders meer hebben verdiend.”

Analisten hebben geen verklaring voor de relatief hoge prijs die nog altijd voor aandelen Fokker wordt betaald. “Fokker moet natuurlijk naar een prijs van enkele dubbeltjes, dat zal ook gebeuren”, zegt een analist van Iris Research. “Zelfs als iemand ooit iets terug ziet van het geld dat hij in Fokker gestoken heeft kun je er vergif op innemen dat de aandeelhouder als laatste in de rij staat,” zegt hij. “Bij de surséance van DAF deden zich vergelijkbare speculaties voor, maar toen was er nog enige reden tot hoop, omdat het eigen vermogen van DAF niet negatief was.”

“Er wordt gewoon op hele korte termijn gegokt”, zegt een handelaar in aandelen Fokker. “Het kost weinig geld dus mensen willen men best een kansje wagen.” Verder veronderstelt hij dat een fors deel van de vraag afkomstig is van speculanten die short zijn gegaan in Fokker:

Speculerend op een koersdaling kunnen aandelen Fokker verkocht worden zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Fokker opende gisteren op twee gulden. De speculant moet binnen drie dagen leveren en pakt winst als hij de aandelen Fokker in deze periode beneden de twee gulden kan aanschaffen. Tot veler verrassing is de koers van Fokker gestegen. De beurs heeft laten weten strikt de hand te houden in de leveringstijd van drie dagen, zodat de speculanten een kunstmatige vraag creëren.

Afgezien van de handel in aandelen Fokker en Philips was het vanmorgen rustig op het Damrak. Handelshuis Hagemeyer won 1,50 gulden op 90,70. Polygram een gulden 92,50. Op de lokale markt volgden de automatiseringsfondsen de positieve ontwikkeling op Wall Street. Besi won een gulden op 20,50 en ASM trok 1,40 gulden aan op 72,40. Nedlloyd en Nutricia verloren elk twee kwartjes op respectievelijk 30,90 gulden en 146,10 gulden.

De dollar was vanmorgen lager op de Europese valutamarkten. In Amsterdam noteerde de munt omstreeks het middaguur 1,6547 tegenover een koers van 1,6552 gulden aan het slot van de handel gisteren. De meeste analisten gaan er van uit dat de dollar de komende weken kan blijven stijgen ondanks het voortslepende begrotingsconflict in de VS.

NEW YORK De beurs van New York liet gisteren een forse stijging zien. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen ging met 50,57 punten omhoog tot 5242,84 punten, een nieuw record. Het vorige record dateert van afgelopen maandag. Er werden 477 miljoen aandelen verhandeld in vergelijking met 412 miljoen op dinsdag. Vooral de technologiefondsen deden het gisteren uitstekend.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag hoger. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen steeg met 101,195 punten tot 20.414,69.