Egypte verrast Z-Afrika

ROTTERDAM, 25 JAN. Onder leiding van bondscoach Ruud Krol heeft Egypte zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi om de Afrika Cup. Het team van de Nederlandse record-international zorgde in Johannesburg voor een enorme verrassing door het gastland met 1-0 te verslaan. De nationale voetbalploeg van Zuid-Afrika was al twee jaar ongeslagen.

Door de overwinning eindigde Egypte in Groep A op de tweede plaats, met evenveel punten als Zuid-Afrika, maar met een slechter doelsaldo. Ahmed El Kass maakte in de zevende minuut het doelpunt in de laatste groepswedstrijd. Na afloop vielen de spelers van Egypte, die van een Mohammedaanse geestelijke ondanks de ramadan vóór de wedstrijd mochten eten en drinken, in gebed op het gras. Krol werd door Egyptische officials gekust. De trainer prees het doorzettingsvermogen van zijn spelers. “Het is prachtig hoe we dit hebben afgedwongen. Niet alleen door soms heel goed te voetballen, maar ook door karakter te tonen.”

In Durban verspeelde Kameroen tegen het al uitgeschakelde Angola de laatste kans op kwalificatie. De 'Ontembare Leeuwen' bleven steken op 3-3. Met een grote zege was een plaats bij de laatste acht nog mogelijk geweest.

Kameroen ontsnapte overigens aan een nederlaag. Tien minuten voor tijd was de stand nog 1-3. Een treffer van Mouyeme en een eigen doelpunt van Hector Vicente in de laatste minuut zorgden alsnog voor de evenwichtige eindstand.