Bonden vrezen banenverlies; Philips-dochter Grundig lijdt fors verlies

ROTTERDAM, 25 JUNI. Philips-dochter Grundig heeft over 1995 een negatief bedrijfsresultaat behaald van 300 miljoen mark (bijna 340 miljoen gulden). Dat heeft het Eindhovense elektronicaconcern vanmorgen, nadat berichten hierover waren uitgelekt, bevestigd. Een woordvoerder sprak van “een ernstige tegenvaller”.

De Nederlandse Grundig-topman Pieter Harmsen gaf in augustus 1995 al aan dat zijn bedrijf slechter presteerde dan verwacht. Het operationele verlies zou net als een jaar eerder kunnen oplopen tot zo'n 100 miljoen gulden, zei hij toen. Harmsen is inmiddels teruggeroepen naar Eindhoven. Zijn plaats wordt per 1 februari overgenomen door Pieter van der Wal, die voorheen leiding gaf aan Philips-dochter PKI in Neurenberg.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times, die zich baseert op anonieme bronnen in de top van Grundig, zal het bedrijf over het afgelopen jaar zelfs een verlies presenteren van een half miljard mark (560 miljoen gulden). Dit houdt verband met extra voorzieningen voor een nieuwe saneringsronde bij de Duitse fabrikant van consumentenelektronica.

De commissarissen van Grundig vergaderen op 5 februari over te nemen maatregelen. Een zegsman van Grundig in Fürth weigert details te geven. Duitse vakbonden vrezen andermaal groot banenverlies bij Grundig, waar het personeelsbestand sinds begin jaren negentig nagenoeg gehalveerd is. Er werken nu zo'n 11.500 mensen.

Philips gaat evenmin in op eventuele nieuwe reserveringen bij Grundig voor reorganisaties. Het concern, dat de resultaten van Grundig volledig in het eigen resultaat verwerkt, handhaaft zijn winstprognose.

In oktober maakte Philips bekend een belangrijke verbetering van de netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening te verwachten ten opzichte van 1994. Philips publiceert op 15 februari jaarcijfers. Op de Amsterdamse effectenbeurs maakte het slechte nieuws uit Fürth geen indruk; het aandeel Philips noteerde in de loop van de ochtend 67,10, 1,40 gulden boven het slot van gisteren.

Grundig, voor 31,6 procent eigendom van Philips, lijdt sinds 1991 verlies. Een belangrijke oorzaak is de dure Duitse mark, waardoor Grundigs positie in belangrijke exportlanden als Groot-Brittannië, Italië en Spanje aanzienlijk is verslechterd. Ook kampt het bedrijf met een zwakke thuismarkt voor consumentenelectronica. In Duitsland is het de grootste televisieverkoper.

Harmsen zei in augustus te verwachten dat Grundig zijn jaarcijfers nog wat zou kunnen oppoetsen door verkoop van onroerend goed, hetgeen naar schatting dertig tot veertig miljoen mark zou opleveren. Daartegenover stond toen een beoogde voorziening voor nieuwe reorganisaties in dezelfde orde van grootte.