Bemiddeling in Van Gogh-zaak mocht

AMSTERDAM, 25 JAN. De Amsterdamse advocaat mr. V. Kraal is niet over de schreef gegaan door te bemiddelen bij het terugkrijgen van twee gestolen schilderijen van Van Gogh, in ruil voor strafvermindering voor zijn cliënt. Dat heeft het Hof van Discipline geoordeeld, het hoogste tuchtrechtelijk orgaan voor de advocatuur. De klant van Kraal had de schilderijen niet zelf in bezit en was ook niet verdacht van de diefstal. Hij beweerde te behoren tot de kennissenkring van de dader, die spijt zou hebben gekregen. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten vond dat Kraal met zijn bemiddeling over de schreef was gegaan. Het Hof van Discipline vindt dat Kraal vindt dat het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of en in hoeverre op een voorstel tot sluiten van een 'deal' wordt ingegaan.