Ajax-trainer gebruikt bekerduel om Almelose technische staf te kritiseren; Van Gaal bij Heracles in rol van voorzitter

ALMELO, 25 JAN. Bóven hem, aan het plafond, registreert een onopvallend cameraatje als in een spionagefilm de beelden die direct naar een etage hoger worden verzonden. Daar kunnen het bestuur en de sponsors zodoende de persconferentie volgen op een tv-scherm. Vóór hem staat een wijnglas Beerenburger en náást hem zitten twee collega-trainers die hij juist eens wilde toespreken. Ajax-trainer Louis van Gaal schuwt echter zoals wel vaker de confrontatie niet. Hij neemt als voorzitter van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) de gelegenheid te baat om het functioneren van Heracles-trainer Jan van Staa ter discussie te stellen. De eerste (beker)overwinning van Ajax (3-0) in 1996 komt zelfs even op het tweede plan.

Van Gaal verkondigt dat hij onder protest naar de perskamer is gekomen. Van Staa vervult immers volgens zijn informatie al sinds 15 maart 1995 de taken van hoofdtrainer bij Heracles, hoewel hij niet over het benodigde diploma Coach Betaald Voetbal beschikt. Wel heeft hij 'Oefenmeester I' op zak. Als 'stroman' zou Dick Buitelaar fungeren die wél over de noodzakelijke papieren beschikt. Van Gaal waakt voor wildgroei die de kwaliteit van het trainerskorps aantast en de waarde van de trainersopleiding negatief beinvloedt. “Bij Vitesse blijft de interim-trainer (Frans Thijssen, red.) ook maar gewoon functioneren”, klaagt de technisch directeur van Ajax. “Terwijl het een erecode is om zo'n coach voor een maand aan te stellen. Bij Veendam heeft Jan Schulting, die ook het hoogste diploma mist, zelfs onlangs voor een jaar mogen bijtekenen. Tegen het advies van de CBV in.”

Van Staa vertrekt geen spier als Van Gaal hem als een schooljongen terecht wijst. Buitelaar schudt zijn hoofd. Van Staa geeft onverstoord zijn analyse van de wedstrijd. Maar even later: “Ik verwachtte dat Van Gaal hiermee zou komen. Hij voelt zich een kopstuk onder de coaches. Maar ik word liever beoordeeld op mijn kwaliteiten als trainer dan op mijn diploma's.”

Buitelaar, volgens het programmaboekje verantwoordelijk voor het technisch management en trainer/coach, ontkent in alle toonaarden dat Van Staa de rol van hoofdcoach vervult. “Ik ben de baas. Het contract is net met twee jaar verlengd. Ik bepaal de opstelling of de wissels, leid de trainingen en na vier of vijf nederlagen kan het bestuur mij daar op aanspreken. Van Staa is verbaal sterker. Daarom mag hij de persconferentie leiden. Ik geef een assistent wat meer verantwoordelijkheden dan de pilonen neerzetten op het trainingsveld. Ik snap niet zo waarom Van Gaal zich met ons beleid bemoeit. Godenzonen mogen kennelijk alles zeggen. Straks krijgen we ook nog vragen in de Tweede Kamer over dit onderwerp.”

De voormalige trainer van onder meer SVV, Helmond Sport en de KNVB geeft hoog op over Van Staa. “Een perfect mens. Recht door zee. Hij zit niet te zagen aan mijn stoelpoten. Van Staa heeft ook een enorme staat van dienst opgebouwd als voetballer waardoor hij weet waar hij over praat. Een groot talent als trainer. Binnenkort zullen we hem opgeven voor de cursus betaald voetbal.” Ook voorzitter Tusveld reageert vol onbegrip op de kritiek van Van Gaal. “Buitelaar is hoofdtrainer, Van Staa assistent. Hoe die twee de taken verdelen moeten zij weten. Ik ben helemaal niet onder de indruk van Van Gaal. Hij moest zoiets wel zeggen als voorzitter van de CBV.”

Van Gaal kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat er onoorbare zaken gebeuren bij Heracles. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een assistent de persconferentie leidt. Ik heb ook nog nooit gezien dat er op de deur van het trainerskamertje niet de naam van de hoofdtrainer staat, maar die van zijn rechterhand.”

In Almelo zocht Ajax in de snijdende oostenwind wanhopig naar de vorm van vorig jaar. Frank de Boer had zijn handen vol aan spits Velten, die ook door Van Gaal werd geprezen. “Ik heb genoten van Velten”. Davids ontbrak opnieuw wegens een liesblessure. Hij krijgt langdurig de tijd om te herstellen. Ronald de Boer had zijn plaats als linkshalf ingenomen, terwijl Scholten niet onverdienstelijk speelde als rechtshalf. Linksbuiten Hoekstra kwam zelden zijn directe tegenstander Mol voorbij.

De acties van de ex-PSV'er staan model voor de slecht funtionerende automatismen bij Ajax. Hij wordt niet op het juiste moment aangespeeld, en weet ook niet precies wanneer hij langs de lijn de ruimte in moet sprinten of wanneer hij zich moet laten terugzakken. Wat Ajax in vergelijking met de voorgaande wedstrijden wel goed deed, was het benutten van kansen. Uit een handvol mogelijkheden scoorden Finidi, Kluivert en Ronald de Boer. Bij de eerste twee treffers stond Heracles-doelman Van Campenhout te ver voor zijn doel. Bij het derde doelpunt was Kluivert onbaatzuchtig door de bal breed te leggen op Ronald de Boer. Een nieuwe tegenvaller voor Ajax is het wegvallen van Finidi George die door een enkelblessure zaterdag waarschijnlijk niet kan spelen tegen Go Ahead.

    • Erik Oudshoorn