Actie voor midden- en kleinbedrijf

DEN HAAG, 25 JAN. Hoe verkoop je een lastenverlichting van 3,9 miljard gulden, waarbij het accent ligt op het midden- en kleinbedrijf? MKB-Nederland trekt met de bewindslieden Zalm & Vermeend (financiën), Wijers & Van Dok (economische zaken) en Ritzen (onderwijs) het land in om het kabinetsbeleid uit te leggen.

Dit jaar bedraagt de lastenverlichting 3,9 miljard gulden, cumulatief zijn de lasten sinds het aantreden van het kabinet met 8 miljard gulden verlaagd. Het pakket aan lastenverlichting bestaat uit veel nieuwe maatregelen - onder meer de zogeheten tante Agaath-regeling - en uitbreiding van bestaande regelingen.

Gisteren werd in Den Haag het startsein gegeven voor de actie van MKB-Nederland. Staatssecretaris Van Dok zei in een toelichting dat het kabinet met de lastenverlichting met name op het midden- en kleinbedrijf mikt omdat daar de grootste banengroei wordt verwacht. Haar collega Vermeend erkende dat de stortvloed van nieuwe fiscale maatregelen ook tot een stortvloed van vragen leidt. Vertegenwoordigers van de ongeveer 125 branche-organisaties zijn gisteren in Den Haag op de hoogte gebracht van de campagne.

De investeringsbereidheid van de ondernemers in 1996 is teleurstellend. Dat blijkt uit een Nipo-onderzoek. MKB Nederland wijst er op dat de voorwaarden om te investeren goed lijken. De rente is gunstig, de winstontwikkeling is voor de meeste sectoren goed, de eigen vermogenspositie van de bedrijven is versterkt en geld is ruim voorradig in Nederland. Toch verwacht slechts de helft van de ondernemers volgens het Nipo dit jaar te zullen investeren. De ondernemers nemen mogelijk een afwachtende houding aan omdat er nogal wat onzekerheden op hen afkomen.