VS: grondig onderzoek beschuldiging drugs Samper

WASHINGTON/BOGOTÁ, 24 JAN. De Verenigde Staten hebben gezegd een “grondig onderzoek” te verwachten naar mogelijke betrokkenheid van de Colombiaanse president Ernesto Samper bij de drugsmafia in zijn land. Het is de eerste buitenlandse reactie nadat Fernando Botero, oud-minister van defensie en voormalig hoofd van Sampers verkiezingscampagne, maandag verklaarde dat Samper in 1994 op de hoogte was van donaties van het Cali-drugskartel voor zijn campagnekas.

Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zeiden “zeer bezorgd” te zijn. In december kritiseerde de VS een Colombiaanse parlementaire commissie die een onderzoek naar Sampers vermeende betrokkenheid bij de kartels wegens gebrek aan bewijs staakte.

Washington beslist begin maart over de toekomstige samenwerking tussen de VS en Colombia. Deze beslissing is afhankelijk van de beoordeling in de VS over de manier waarop Colombia de drugshandel aanpakt. Functionarissen van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA hebben vorig jaar herhaaldelijk gezegd Samper te verdenken van banden met de drugsmafia.

In Colombia neemt de roep om het aftreden van Samper intussen toe. Vooraanstaande zakenlieden hebben gewaarschuwd dat de crisis buitenlandse investeerders afschrikt en de economische groei in gevaar brengt. Een politicus van de conservatieve oppositie heeft de Colombianen tot burgerlijke ongehoorzaamheid opgeroepen als Samper aan zou blijven als president. Ook in Sampers eigen gelederen bestaat ontevredenheid: gisteren stapte de minister van gezondheid op, naar eigen zeggen “uit bezorgdheid over de politieke crisis die de geloofwaardigheid van de regering ondermijnt”. De voorzitter van een vereniging van veteranen heeft het leger opgeroepen in te grijpen, als dat nodig mocht zijn om de stabiliteit in het land te herstellen.

President Samper heeft gezegd niet af te zullen treden, omdat dat “een gevaarlijk machtsvacuüm zou veroorzaken”. Ook tijdelijk opstappen om daarmee een onafhankelijk onderzoek mogelijk te maken, is volgens de president niet verantwoord. “Je kunt alleen op vakantie gaan als er geen problemen zijn op kantoor”, aldus Samper. (AFP, AP, Reuter)