Vliegtuigbouw Fokker krijgt uitstel betaling

AMSTERDAM/DEN HAAG, 24 JAN. De vliegtuigbouw van Fokker, het hart van de onderneming, verkeert sinds gisteren in surséance van betaling. De dochterbedrijven FAS (onderhoud) en Elmo (elektronica) in Woensdrecht, Fokker Special Products in Hoogeveen en de deelneming in Fokker Space in Leiden zijn buiten de surséance gebleven. Bij de dochterbedrijven werken circa 2300 van de 7900 Fokker-werknemers.

Het bestuur van Fokker zal met de inmiddels benoemde drie bewindvoerders, onder wie de bekende DAF-curator Deterink, op korte termijn een boedelkrediet moeten zien te regelen.

De volgende prioriteit is het vinden van een nieuwe partner voor Fokker. In dat verband wordt de naam van de Canadese fabrikant Bombardier genoemd als serieuze gegadigde. Vanochtend waren de bewindvoerders nog druk bezig zich een beeld van de organisatie en de financiële situatie te vormen.

Minister Wijers van economische zaken beloofde vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse overheid zich actief zal inspannen om Fokker, of delen van het bedrijf, “al dan niet met derden, realistische toekomstkansen te bieden”. De Tweede Kamer heeft vanmiddag plenair over Fokker vergaderd. De VVD-er Remkes zei kort voor het debat dat Wijers wat hem betreft wel “centen” mag bijleggen. Hoeveel is volgens hem nu nog niet te zeggen. Het mag volgens Remkes niet in verliesfinanciering ontaarden. Het voortouw ligt nu bij het bestuur en de bewindvoerders van Fokker, meent Remkes. Met het uitstel van betaling is een wettelijk vastgestelde afkoelingsperiode van vier weken ingetreden. Leveranciers kunnen in die periode geen goederen weghalen uit de Fokker-fabrieken. De surséance schept de ruimte om met industriële en financiële gegadigden te praten over samenwerking.

De raad van commissarissen, waarin vijf vertegenwoordigers van grootaandeelhouder DASA zitting hebben, heeft gisteren unaniem tot het uitstel van betaling besloten om een einde te maken aan de onzekerheid rond de betrokken onderdelen.

Fokker-bestuursvoorzitter B. van Schaik, die met zijn commissarissen alles heeft geprobeerd om een surséance te voorkomen, noemde het besluit onvermijdelijk omdat het bedrijf niet over voldoende geld beschikt nu DASA en Daimler Benz maandag de geldkraan hebben gesloten.

Vanochtend is de handel in aandelen Fokker op de Amsterdamse beurs na twee dagen schorsing hervat. Na een opening op 2 gulden, 4,20 gulden lager dan de slotnotering van vrijdag, liep de koers door speculatieve vraag op naar 2,75.