Verdachte AH-overval Oosterbeek in vrijheid

ARNHEM, 24 JAN. De rechtbank in Arnhem heeft vandaag de 28-jarige Bobby B. uit Bussum vrijgesproken van een aandeel in de overval met dodelijke afloop op een AH-filiaal te Oosterbeek op 14 mei 1990. B. is onmiddellijk in vrijheid gesteld. Bij de overval kwamen twee personeelsleden om het leven en raakte een derde invalide. Tegen B. was zeven jaar geëist.

Eerder kreeg hoofdverdachte Appie A. (29) levenslang in deze zaak. De rechtbank acht de verklaringen van Appie A., de belangrijkste getuige, niet geloofwaardig. A. lijdt volgens de rechters aan grootheidswaanzin. A. vluchtte na de moorden naar Zuid-Amerika en werd Jehova's getuige. Na zijn uitlevering aan Nederland liet hij zich voor de rechtbank voornamelijk uit in cryptische zinnen vol bijbelse verwijzingen.

Ook de andere getuigen werden niet betrouwbaar geacht en verder was het technische bewijs niet overtuigend. De rechtbank volgde hierin grotendeels het pleidooi van de verdediging.

Met de vrijspraak van B. komt voorlopig een einde aan het langdurige onderzoek en de processen tegen de daders van de geruchtmakende overval. Het hof sprak eerder een derde verdachte, de 31-jarige Piet B., in hoger beroep vrij voor de overval in Oosterbeek. Het hof veroordeelde de man wel tot een celstraf van vier en een half jaar voor de overval op het AH-filiaal te Baarn in het najaar van 1989. De rechtbank sprak Bobby B. ook voor deze overval vrij.