'Taiwan bestand tegen China'

NEW YORK/ TAIPEI, 24 JAN. Taiwan heeft tot kalmte gemaand na een Amerikaans krantebericht dat China plannen zou hebben voltooid voor een beperkte aanval op Taiwan na de Taiwanese presidentsverkiezingen. “We hebben voldoende troepen om ons te beschermen”, aldus een Taiwanese woordvoerder. The New York Times schrijft vandaag dat China via een vroegere Amerikaanse onderminister, Chas Freeman, heeft gewaarschuwd dat van het optreden van de Taiwanese president Lee Teng-hui na zijn herverkiezing in maart afhangt of China “met directe militaire middelen” moet optreden om diens gedrag te veranderen. In het bericht wordt echter ook een Amerikaanse regeringsfunctionaris aangehaald volgens wie Washington geen “geloofwaardig bewijs” heeft daarvan. China zelf heeft het bericht tegengesproken. (Reuter)