Subsidie Zeister Kunststichting wordt stopgezet

ZEIST, 24 JAN. Het gemeentebestuur van Zeist heeft de subsidie aan de Zeister Kunststichting met ingang van 1 februari stopgezet. De stichting, die een groot deel van de culturele activiteiten in Zeist organiseert, heeft het afgelopen jaar een tekort van ongeveer 150.000 gulden opgelopen en was niet meer in staat de programmering voor dit jaar te garanderen.

De gemeente houdt rekening met de mogelijkheid dat het tot een faillissement komt. Het bestuur van de stichting beraadt zich vanavond op zijn positie. De kunststichting organiseerde theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen, onder meer in het Slot Zeist, en kreeg daarvoor jaarlijks 650.000 gulden subsidie.

Begin jaren negentig had de stichting ook al een tekort, waarvan nog 160.000 gulden resteerde, maar inmiddels waren bestuur en directie vervangen. Het nieuwe tekort en het onvermogen om de activiteiten voor dit jaar te garanderen, waren voor de gemeente reden de subsidie te beëindigen, aldus wethouder A. van Apeldoorn-Pruijt van cultuur. Een van de problemen bij de stichting betrof de zware overhead, aldus de wethouder. Bij de stichting werken zeven personen, deels parttime. De gemeente wil externe steun inschakelen, opdat de programmering van activiteiten voor dit jaar 'zoveel mogelijk' doorgang kan vinden. Voor noodgevallen is een apart telefoonnummer ingesteld.