Spaans minister wordt vervolgd in GAL-affaire

Barrionuevo, die van 1982 tot en met 1988 minister was in socialistische kabinetten, wordt ervan beschuldigd leiding te hebben gegeven aan een ontvoering van een verondersteld ETA-lid.

De vervolging van Barrionuevo, die gisteren bekend werd, is een zware electorale slag voor de socialistische partij (PSOE) van premier Felipe González. Barrionuevo werd de afgelopen weken op een prominente plaats gezet op de lijst van de socialisten bij de komende verkiezingen van 3 maart. De ex-minister geldt bovendien als een naaste medewerker en vertrouwensman van González.

Barrionuevo, die eerder als potentieel verdachte op een borgtocht van vijftien miljoen peseta (ruim 200.000 gulden) op vrije voeten werd gesteld, wordt er door vijf getuigen van beschuldigd dat hij zijn goedkeuring heeft gegeven aan de ontvoering van Segundo Marey. Deze Baskische zakenman werd in 1983 in Zuid-Frankrijk ontvoerd door de zogenaamde GAL, een organisatie van doodseskaders binnen het politie-apparaat. Het slachtoffer kwam na tien dagen vrij, toen de ontvoerders er achter kwamen dat zij per vergissing iemand hadden ontvoerd die niets met de ETA te maken had. De GAL maakte in de jaren tachtig in totaal 26 dodelijke slachtoffers.

Barrionuevo wordt ook aangeklaagd wegens het lidmaatschap van een misdadige organisatie en wegens de financiering daarvan. Ook de voormalig socialistsiche staatssecretaris Rafael Vera is in verband met de ontvoering vanochtend officieel in staat van beschuldiging gesteld.

De GAL-affaire blijft drukken op de politieke toekomst van premier González. Zijn minderheidskabinet verloor afgelopen zomer de steun van het parlement in verband met het schandaal.

De socialistische partij liet in een reactie weten op de onschuld van de ex-minister te vertrouwen. Alle andere partijen, maar ook aanhangers van de PSOE, hebben het besluit om Barrionuevo op een verkiesbare plaats te zetten fel bekritiseerd. Het regeringsgezinde dagblad El País veroordeelde het vasthouden aan de kandidatuur van Barrionuevo vanochtend als een “moreel dilemma, bijna een chantage” van de electorale aanhang van de PSOE.

De leider van de conservatieve oppositiepartij Partido Popular, José María Aznar, heeft inmiddels “een onmiddellijke verklaring” geëist van premier González. “Over de juridische vervolging hebben wij niets te zeggen, maar uit politiek oogpunt is dit een ernstige zaak”, aldus Aznar.