Sarajevo belooft onder druk VS gevangenen vrij te laten

SARAJEVO, 24 JAN. De Bosnische regering heeft onder zware Amerikaanse druk beloofd haar krijgsgevangenen vrij te laten. Dat meldde gisteren de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor kwesties betreffende de mensenrechten, John Shatuck, na een gesprek met de Bosnische president Izetbegovic.

“Mij is door de president verzekerd dat hij de vrijlating van gevangenen voortzet”, zo zei Shattuck na het gesprek.

De instemming van Izetbegovic wordt in verband gebracht met een Amerikaanse waarschuwing om de Bosnische regering militaire en financiële hulp te onthouden als ze de uitwisseling van krijgsgevangenen blijft blokkeren. Volgens het vredesakkoord van Dayton moesten in Bosnië uiterlijk vorige week vrijdag alle krijgsgevangenen - officieel negenhonderd - zijn vrijgelaten. De Bosnische regering heeft de vrijlating van haar gevangenen geweigerd; zij eist eerst opheldering van de Bosnische Serviërs over het lot van rond twintigduizend moslims die worden vermist. Onder deze twintigduizend mensen bevinden zich de zevenduizend moslim-inwoners van Srebrenica die na de val van de enclave in juli vorig jaar in handen van de Bosnische Serviërs vielen. Volgens Sarajevo houden de Serviërs veel meer gevangenen vast dan ze toegeven.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gezegd dat de Amerikanen Sarajevo militaire en financiële hulp zullen onthouden als de Bosniërs zich niet aan de tijdslimieten van Dayton houden. Het gaat bij het dreigement om financiële hulp voor de wederopbouw, om Amerikaanse hulp bij de opleiding van Bosnische militairen en om militaire uitrusting voor die militairen. Voor de uitrusting en opleiding van zijn leger is Sarajevo ondanks een recent militair akkoord met Turkije grotendeels afhankelijk van de Amerikanen.

Een Britse deskundige heeft gisteren gezegd dat de Bosnische Serviërs bij hun aanval op Srebrenica in juli vorig jaar chemische wapens hebben gebruikt. Het zou daarbij gaan om BZ, een gas dat hallucinaties veroorzaakt en lijkt op LSD. De Bosnische Serviërs beschikken over zenuwgassen uit het arsenaal van het vroegere Joegoslavische leger. De deskundige, Brian Johnsom Thomas, zei zelf in en rond Srebrenica lege BZ-hulzen te hebben gezien. Hij zei zijn beweringen te kunnen staven met de verklaringen van vijf getuigen. (AP, Reuter)