Personeel Fokker zamelt geld in

ROTTERDAM, 24 JAN. De ondernemingsraad van Fokker zet een actie op touw om geld in te zamelen voor het noodlijdende bedrijf. De afgelopen dagen heeft de ondernemingsraad van Fokker een formeel verzoek gericht aan de ondernemingsraad van DAF om advies bij het opzetten van zo'n actie. Paul van der Krabben, voorzitter van de ondernemingsraad van DAF Trucks, is ervan overtuigd dat dit voorbereidende werk bij Fokker op zeer korte termijn zal leiden tot een vergelijkbare actie voor de vliegtuigbouwer.

Toen DAF in 1993 failliet ging, nam de ondernemingsraad het initiatief om een soort certificaten uit te geven van honderd gulden per stuk. Zo'n 56.000 mensen deden mee en de netto opbrengst was 10 miljoen. Later, toen DAF weer royaal in de zwarte cijfers terecht was gekomen, hebben de kopers van deze certificaten een briefje ontvangen. Zij konden hun geld desgewenst teruggestort krijgen, maar zij mochten het ook bestemmen voor een goed doel, in dit geval Artsen zonder Grenzen. Circa 8.000 mensen hoefden hun geld niet terug, er zijn toen acht nieuwe DAF-trucks gekocht die nu door Artsen zonder Grenzen worden gebruikt in Bosnië.

Intussen draaien de persen volop voor een andere actie. Morgen en overmorgen gaan er zes miljoen briefkaarten de deur uit. Daarop staat in grote letters: “Regering, hou Fokker in de lucht”, en in de marge: “Ik ben van mening dat de vliegtuigindustrie voor Nederland behouden moet blijven”.

Huis aan huis wordt de bewoners gevraagd die kaart terug te sturen naar een speciaal geopend postbusnummer van de initiatiefnemers en afzenders, de Industriebond FNV, de Industrie- en Voedingsbond CNV, de VHP en de Unie.

De letterlijke tekst die kan worden ondertekend, luidt: “Eerst de textiel. Toen de scheepsbouw. Nu gaat het om onze vliegtuigindustrie. We hebben onze mond vol over hoogwaardige werkgelegenheid. We moeten het van onze kennis hebben. Daarom deze actie. Doe mee. Fokker moet blijven. Fokker verdient onze steun. Het gaat om onze industrie. De kurk van onze welvaart.”

De totale kosten van de actie met de briefkaarten belopen ongeveer 700.000 gulden, waarvan circa 90 procent opgaat aan portokosten. Een verzoek aan PTT Post om deze actie te sponsoren, is niet gehonoreerd. De bonden betalen nu de kosten.

De organisatoren willen de briefkaarten die terugkomen, volgende week aanbieden aan minister-president Kok en minister Wijers (Economische Zaken).