Pakistan wil hulp aan Talibaan-gebied geven

NEW DELHI, 24 JAN. Pakistan heeft vergaande plannen onthuld voor economische hulp aan de uitgestrekte gebieden in Afghanistan die onder controle staan van de islamitische studentenbeweging, de Talibaan.

Het persbureau Reuter citeerde de Pakistaanse staatstelevisie, die gisteren bekendmaakte dat Islamabad de zwaar geschonden strategische zuidwestelijke weg via de steden Kandahar en Herat naar Centraal-Azië wil helpen repareren. Ook zullen deskundigen de mogelijkheden onderzoeken een spoorverbinding vanuit Pakistan via zuidwestelijk Afghanistan naar de voormalige Sovjet-republieken in Centraal-Azië aan te leggen. Dit laatste is een lang gekoesterde wens van Pakistan, in het bijzonder van de havenstad Karachi.

Verder zijn de Pakistanen van plan in Kandahar en Herat kantoren te openen van de Pakistaanse nationale bank en ook zullen er telefoonverbindingen tot stand worden gebracht tussen de Pakistaanse miljoenenstad Lahore en Kandahar, Herat, Ghazni en Mazar-i-Sharif. De eerste drie plaatsen zijn in handen van de Talibaan, de laatste is het hoofdkwartier van de Afghaans-Oezbeekse krijgsheer Rasheed Dostam, een bondgenoot van de Talibaan.

De Afghaanse regering in Kabul van president Burhanuddin Rabbani, die in een verbeten machtsstrijd met de Talibaan is gewikkeld, heeft Pakistan er al herhaaldelijk van beschuldigd de Talibaan ook militair te steunen. Islamabad heeft dit steeds ontkend, hoewel velen aan die verklaringen twijfelen. De betrekkingen tussen Rabbani en Islamabad zijn de afgelopen maanden zeer gespannen geweest. Pakistan verdenkt het bewind van Rabbani ervan achter een bomaanslag in de stad Peshawar te hebben gezeten. Daarbij kwamen vorige maand 30 mensen om het leven.