Olivetti verliest 1,6 mld

MILAAN, 24 JAN. Het noodlijdende Italiaanse computerconcern Olivetti heeft over 1995 een verlies voor belasting gemaakt van ongeveer 1.500 miljard lire (1,6 miljard gulden). Dit heeft de onderneming vandaag bekend gemaakt.

Op de effectenbeurs van Milaan is de koers van het aandeel Olivetti vanmorgen na bekendmaking van het verliescijfer gedaald tot onder de nominale waarde van 1.000 lire. Rondom het middaguur noteerde het aandeel bijna 6 procent lager op 997 lire.

Het verlies valt hoger uit dan verwacht door de voorzieningen voor de reorganisatie van het bedrijf, die met 150 miljard lire zijn verhoogd tot 1.050 miljard lire (1,1 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat over het afgelopen zal evenwel positief uitkomen op ongeveer 110 miljard tot 130 miljard lire na een negatieve uitkomst van 16,7 miljard lire in 1994.

Naast de hogere voorzieningen, onder meer voor de vervroegde pensionering van een groot aantal werknemers, is het verlies ook veroorzaakt door de recente stijging van de lire op de valutamarkt.

Aan het einde van 1995 telde Olivetti 30.200 medewerkers, 5.000 minder dan het jaar ervoor. (DPA, AFP)