Noodweer Spanje is voor González geschenk uit hemel

MADRID, 23 JAN. Noodweer dat Spanje al weken teistert heeft de afgelopen dagen aan vier mensen het leven gekost. Deze maand zijn in totaal achttien doden gevallen. Twee mensen zijn nog vermist.

Steden en dorpen raakten geïsoleerd door buiten hun oevers tredende rivieren en dichtgesneeuwde bergpassen. Wind, sneeuw en regen hebben in heel Spanje wegen geblokkeerd, bergpassen onbegaanbaar gemaakt, treinverbindingen afgesneden en telefoon- en elektriciteitskabels afgekapt. Nabij het zuidelijke Málaga verdronken twee vlotvaarders bij het oversteken van de rivier Gualdamina. Een derde man werd dood aangetroffen op een strand in de buurt van deze stad. In het noordelijk gelegen Arrayoz (Navarra) werd een motorrijder verpletterd onder een neervallende boom.

Terwijl in de lagere gebieden te maken kregen met overstromingen, zorgde in vrijwel alle Spaanse berggebieden de sneeuw voor grote overlast. Met behulp van sneeuwruim-machines moesten honderden Madrileense bergtoeristen worden ontzet. Naar verwachting zal de sneeuw en regen zeker nog een week voortduren in grote delen van Spanje.

Na de jarenlange periode van droogte, die deze zomer de waterreserves uitputte in het zuiden en het oosten van het land, heeft de neerslag van de afgelopen weken gezorgd voor een spectaculair verhoging van de waterstanden in de stuwmeren gezorgd. Ook de bedreigde moerassen in het voor de Europese trekvogels zeer belangrijke natuurpark La Doñana ten zuiden van Sevilla zijn door de aanhoudende regen weer hersteld.

De zware regenval - in het zuiden werd op sommige plaatsen binnen enkele uren een neerslag gemeten van 130 liter per vierkante meter - heeft evenwel grote schade toegebracht aan de landbouw. De oogst van sinaasappelen en olijven is door het onderlopen van boomgaarden onmogelijk geworden.

Voor de socialistische partij van premier Felipe González komt de regenval als geroepen. De komende weken wordt in Spanje de campagne gevoerd voor de vervroegde verkiezingen van 3 maart. Met het vollopen van de stuwmeren en het vervallen van de waterrestricties is een belangrijk item voor de oppositie komen te vervallen. González uit oppositiekringen felle kritiek te verduren over het ontbreken van een goed plan voor de Spaanse waterhuishouding. Het conservatieve dagblad ABC, spreekbuis van de oppositiepartij Partido Popular, verweet de regering “kortzichtigheid en improvisatie”. “We leven van probleem naar probleem. Van droogte naar overstroming”, aldus de krant, die de inmiddels demissionaire premier verweet na veertien jaar socialistisch bewind niets van Spanjes waterprobleem te hebben opgelost.

Volgens meteorologen is vooral de duur van het huidige noodweer abnormaal. Of de regen van de afgelopen weken het droogteprobleem voor een langere periode zal oplossen is nog onduidelijk. De waterstanden van de stuwmeren in het zuidoostelijk deel van Spanje, een van de meest door droogte geteisterde gebieden is inmiddels weer opgelopen van dertien tot 25 procent van de totale capaciteit. Agrarische coöperaties geloven echter dat de produktie van veel landbouwprodukten dit jaar sterk zal verbeteren na drie jaar van tegenvallende oogsten. Per saldo wordt verwacht dat de opbrengsten daarmee de schade van de afgelopen dagen ver zal overtreffen.

    • Steven Adolf