Nederland draagt bij aan elektrische centrale Curaçao

WILLEMSTAD, 24 JAN. De Curaçaose en de Nederlandse overheid hebben een akkoord bereikt over de bijdrage van Nederland aan de bouw van een elektrische centrale. Nederland neemt met 50 miljoen gulden deel in het aandelenkapitaal. Verder zal Den Haag in de eerste jaren afzien van dividend om de tarieven laag te kunnen houden. Dat heeft de minister van Antilliaanse en Arubaanse Zaken, Voorhoeve, bekendgemaakt tijdens een ontbijtbijeenkomst met de pers in Willemstad.

Met het project is in totaal een bedrag van 500 miljoen gulden gemoeid. De centrale zal vooral water, stoom en elektriciteit produceren voor de plaatselijke olieraffinaderij. De exploitatie komt in handen van een combinatie van vier Nederlandse energiebedrijven.

Het principe-akkoord met Nederland maakt een einde aan een periode van onzekerheid voor de Curaçaose overheid. De olieraffinaderij had de bouw van de centrale als voorwaarde gesteld voor het operationeel houden van de raffinaderij en wilde daarover uiterlijk eind maart zekerheid hebben. Het olieverwerkende bedrijf biedt - direct en indirect- aan 3600 mensen werk. (ANP)