Madrid: klok stilzetten voor EMU

MADRID, 24 JAN. De landen van de Europese Unie zouden moeten overwegen “de klok stil te zetten” in het proces naar vorming van een monetaire unie als belangrijke landen niet op tijd kunnen deelnemen. Dat heeft de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Carlos Westendorp, gisteren gesuggereerd. De opmerking van Westendorp komt een maand nadat de EU-leiders in Madrid besloten vast te houden aan het tijdschema voor de vorming van Economische en Monetaire Unie (EMU) in 1999. Landen die willen deelnemen moeten voldoen aan criteria inzake het begrotingstekort, de staatsschuld, de inflatie en de rente. Volgens Westendorp is het onverstandig een gemeenschappelijke valuta te introduceren als belangrijke landen als Groot-Brittannië, Italië en Spanje niet meedoen. In dat geval zou er volgens hem geen formeel uitstel moeten volgen, maar het stilzetten van de klok. Westendorp deed zijn uitspraken in een gesprek met Spaanse journalisten dat niet bedoeld was voor publikatie. (Reuter)