Kroongetuige tegen Johan V. is voormalig bendelid

ROTTERDAM, 24 JAN. De kroongetuige in de zaak tegen de onlangs gearresteerde drugsbaron Johan V. - 'de Hakkelaar' - is de 52-jarige A.K. uit Amsterdam. Zijn getuigenverklaring bevindt zich in het strafdossier van V.

Volgens de Amsterdamse hoofdofficier van justitie mr. J. Vrakking is het bewijs dat justitie tegen V. heeft verzameld mede gebaseerd op de verklaringen van de kroongetuige. Deze heeft bij de bende van V. gewerkt, maar justitie zal hem een aantal oude zaken kwijtschelden in ruil voor zijn getuigenissen, zei de hoofdofficier gisteravond in het televisieprogramma Nova. De kroongetuige heeft volgens Vrakking al in Frankrijk in de gevangenis gezeten wegens handel in softdrugs.

K. zat in de zomer van 1993 in de gevangenis La Santé te Parijs. Hij werd gehoord als getuige in de 'Coral Sea-2'-zaak. Coral Sea-2 was de naam van een van de boten waarmee hasj van Pakistan naar Europa en Noord-Amerika werd getransporteerd. K. was naast deelname aan een criminele organisatie, die zich bezighield met de grootschalige handel in hasj, ook het oprichten van rechtspersonen ten behoeve van deze handel ten laste gelegd. De misdrijven waarvan hij werd beschuldigd konden worden bestraft met een gevangenisstraf van acht jaar en tien maanden. K. werd er onder meer van verdacht opvarende te zijn van de Moana B en de Aquarius. Hij zou eind 1998 hebben toegezien op het overladen van de hasj op de Willem Barentz.

Kroongetuige K. loopt 'vrij' rond, maar wordt door justitie beschermd. “Iedereen doet maar voorkomen dat V. een brave huisvader is die een paar hasjbootjes had varen, maar wat hij aan geweld heeft gedaan is echt linke soep”, aldus de hoofdofficier.

K. zal in de rechtbank als getuige verschijnen. Het is naar Vrakkings weten de eerste maal dat justitie een dergelijke afspraak maakt met een getuige. Mocht de rechter de verklaringen van de man niet als bewijs accepteren, dan heeft justitie nog genoeg ander belastend materiaal om V. veroordeeld te krijgen, aldus de hoofdofficier. Vrakking benadrukte dat de politie in het onderzoek naar V.'s imperium geen omstreden “IRT-methodes” heeft toegepast. Het gaat volgens justitie om een financieel recherche-onderzoek.

Samen met Johan V. werd ook M. van E. gearresteerd. Van E. wordt in rapporten van de Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst (FIOD) omschreven als de “concubine van V.”. M. van E. maakte volgens Schaar eveneens deel uit van de drugsorganisatie.

In het uit 1991 daterende 'Octopus'-rapport van de FIOD staat dat een financieel adviseur van V. in het Gooi verscheidene panden kocht die hij, na de huurders uit de panden te hebben gedwongen, liet renoveren en met grote winst doorverkopen. Bij de panden zaten ook BV's die bij verkoop in handen bleven van de financieel adviseur. De panden werden op naam van Van E. gezet. In hetzelfde rapport staat ook dat aan het hoofd van de drugsorganisatie drie Amsterdamse zakenmannen staan. Johan V. zou leiding geven aan een aparte groep, die weliswaar in contact staat met een van de drie zakenmannen, maar niet in een gezagsverhouding staat tot de andere twee. V. en de zijnen verlenen “uitsluitend diensten”, zo staat in het FIOD-rapport.

Na de arrestatie van V. zijn op diverse plaatsen in Nederland en in het buitenland huiszoekingen verricht. Er is administratie in beslag genomen, evenals een aantal dure sportwagens. Op het moment van zijn aanhouding verbleef V. in een woning van een kennis in Hilversum. Hij woont officieel in Paraguay.

    • Hans Moll