IJzel oorzaak van 200 ongelukken

DRIEBERGEN, 24 JAN. De gladheid als gevolg van ijzel heeft het verkeer de afgelopen nacht en vanochtend veel problemen bezorgd. Vooral in Noord-Brabant, Zeeland, de Zuidhollandse eilanden en Limburg waren de wegen op veel plaatsen bijna onbegaanbaar. Volgens de Algemene Verkeersdienst van de politie in Driebergen zijn er in totaal ongeveer tweehonderd ongelukken gebeurd, waarbij zeven mensen licht gewond raakten.

De ijzel trok gisteravond laat Zeeland binnen en verspreidde zich vervolgens verder over het zuiden. Het rijden op de A67 werd zo gevaarlijk, dat de politie de rijksweg tussen het knooppunt De Hogt bij Eindhoven en de Duitse grens om drie uur afsloot. Nadat de strooiwagens hun werk hadden gedaan, ging de weg om half vijf weer open.

In Zeeland gleden twee strooiwagens van de weg. Een automobilist die een auto met zand passeerde, raakte van de weg en reed in een sloot. De Zeeuwse politie adviseerde de bevolking vanochtend, indien mogelijk, thuis te blijven. Vooral de binnenwegen en de op- en afritten waren spekglad. In Zeeland vielen drie lichtgewonden.

In het westen en midden van Noord-Brabant, waar zich vanmorgen tientallen aanrijdingen voordeden, kwam het openbaar vervoer later op gang. Reizigers ondervonden veel vertraging. Op sommige plaatsen is in deze provincie twee keer gestrooid. In Limburg vielen de verkeersproblemen betrekkelijk mee. Daar deden zich een paar aanrijdingen voor. Vooral in de omgeving van Maastricht was het in de loop van de ochtend nog glad.

De gladheid leidde tot extra files. Op de A29, tussen Bergen op Zoom en Rotterdam, stond vanochtend vroeg een file van tien kilometer als gevolg van ongelukken. Op de A16 stond voor de Moerdijkbrug een rij van 15 kilometer. Op de A58 trad vertraging op doordat vijf vrachtwagens schaarden. Omstreeks half tien waren de doorgaande wegen weer redelijk berijdbaar.

In Amsterdam hebben hulpinstellingen wegens de kou de winteropvang voor daklozen uitgebreid. Sinds de vorst vorige week inviel, zijn bovenop het normale aantal van 300 bedden 158 extra slaapplaatsen voor zwervers ingericht. De hulpinstellingen, waaronder het Leger des Heils, het Stoelenproject en de GG & GD, stemmen hun activiteiten op elkaar af. Zwervers die ook nu nog de kou trotseren en hun stekkie op straat niet willen prijsgeven, krijgen extra dekens. Met busjes wordt 's nachts warme soep en koffie uitgedeeld.

Het Stoelenproject, waar daklozen normaal gesproken alleen 's nachts terecht kunnen voor een zitplaats, is sinds kort ook overdag open.