Handelsoverschot Japan gedaald

TOKIO, 24 JAN. Japan heeft voor het eerst sinds 1990 zijn handelsoverschot zien dalen. Over 1995 bedroeg het overschot 107,1 miljard dollar, 11,4 procent lager dan de 120,8 miljard dollar van 1994.

Dat was toen een record. Het ministerie van financiën in Tokio schreef de ontwikkeling vanmorgen toe aan de groei van de import. Die steeg met 22,3 procent tot 443 miljard dollar. Oorzaak is de koersstijging van de yen waardoor de import van computers, auto's, kantooruitrusting en halfgeleiders sterk groeide. De export nam weliswaar ook toe, maar was met 12 procent tot 335,9 miljard dollar kleiner. De auto-export viel voor het vijfde achtereenvolgende jaar terug, en wel met 11,2 procent. Gezien de voorgenomen nieuwe economische hervormingen verwacht het Japanse ministerie een verdere daling van het overschot. Dat zal vooral in de Verenigde Staten, die al jaren hun beklag doen, in goede aarde vallen. Het handelsoverschot met de VS zakte vorig jaar met 17 procent tot 45,6 miljard dollar. Ook in de handel met Europa daalde het overschot, en wel met 13 procent tot 19,44 miljard dollar. Daarentegen zag Japan het overschot op de handel met andere Aziatische landen stijgen met 15 procent tot 70,75 miljard dollar. (Reuter, AFP, DPA)