Handel hervat in obligaties en aandelen Fokker

AMSTERDAM, 24 JAN. Op een goed gestemde Amsterdamse effectenbeurs werd de handel in obligaties en aandelen Fokker vanmorgen hervat. Gesteund door speculatieve vraag opende het aandeel Fokker om 11 uur op 2 gulden. In de loop van de ochtend liep de koers op tot 2,75 gulden.

AMSTERDAM De AEX-index van meest verhandelde fondsen noteerde kort na het middaguur een winst van 2,20 punten op precies 507 punten. Obligaties en aandelen Fokker vallen sinds vanmorgen in de categorie 'niet officieel genoteerd', het strafbankje in de volksmond.

Kort na het middaguur naderde de omzet van aandelen Fokker het miljoen (dubbeltelling). “In vergelijking met 1995 een hoge omzet”, zegt een handelaar, “maar in de afgelopen weken hebben we natuurlijk regelmatig omzetten van enkele miljoenen gezien”.

Een verklaring voor de vraag naar Fokker kunnen handelaren moeilijk geven: Er bewegen zich natuurlijk weer speculatieve partijen op de markt, veronderstellen sommigen.

Koninklijke Olie lag vanmorgen goed in de markt. Het aandeel boekte een winst van 2,30 gulden op 224,30 gulden.

Philips weigerde vanmorgen commentaar op een bericht in de Wall Street Journal. De Amerikaanse zakenkrant noemde het bedrijf als kandidaat voor de overname van computerproducent Apple. de aandelen van Philips en van dochter Polygram deden het vanmorgen goed met een winst van respectievelijk 1,50 gulden op 65,40 gulden en 1,60 gulden op 91,80.

Uitgever VNU steeg met 4,70 gulden tot 244,70, Nutricia met 1,20 naar 147,20, DSM met 1,50 gulden tot 135,40 en Akzo met 80 cent tot 178,70. Heineken leverde vanmorgen 1,10 gulden in op 305,40.

Evenals de aandelen Fokker, die voor het weekeinde nog ruim 6 gulden noteerden, lieten de obligaties Fokker een forse veer. De koersen varieerden bij opening om 11 uur tussen de 10 en 12 procent. Dit komt overeen met een bedrag van 100 tot 120 gulden voor een obligatie van duizend gulden nominaal.

Gesteund door een Duitse renteverlaging viel de opmars van de dollar vanmorgen opnieuw niet te stuiten. De Bundesbank heeft het minimumtarief voor wekelijkse speciale beleningen terug gebracht van 3,65 tot 3,55 procent.

De Amerikaanse munt opende op de Europese wisselmarkten ruim een halve cent hoger. Omstreeks het middaguur noteerde de dollar in Amsterdam 1,6619 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6560 gulden gisteren. Op de valutamarkten in het Verre Oosten boekte de dollar eerder op de dag al winst tegenover de yen en de Duitse mark.

NEW YORK Na drie beursdagen van koersstijgingen stond de effectenbeurs van New York gisteren onder druk van winstnemingen. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen, die gisteren op een recordniveau eindigde, daalde met 27,09 punten tot 5192,27.

Tot de fondsen die zich goed wisten te handhaven, behoorde IBM. De computergigant blijft profijt trekken van de uitstekende winstcijfers van de vorige week. De omzet op Wall Street was met 415 miljoen aandelen aanzienlijk.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio veerde vandaag voor het eerste in vier handelsdagen op. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste beursfondsen steeg met 231,82 punten tot 20.312,74. Vooral de bankensector en enkele high-techfondsen lagen goed in de markt. Er werden ongeveer 450 miljoen aandelen omgezet.