Granada koopt Forte met hulp van ABN Amro

ROTTERDAM, 24 JAN. Het media- en amusementsconcern Granada heeft na een langdurig overnamegevecht het Britse hotelconcern Forte voor 3,9 miljard pond (9,7 miljard gulden) in handen gekregen. De Nederlandse bank ABN Amro speelt een belangrijke rol bij de overname.

Granada maakte gisteren bekend bijna 67 procent van de aandelen aangeboden te hebben gekregen, na zelf al eerder 9,9 procent te hebben gekocht op de effectenbeurs van Londen. De slag om het door de oorspronkelijk Italiaanse familie Forte opgebouwde horeca-imperium was een van de grootste en meest dramatische overnamegevechten in Groot-Brittannië van de afgelopen jaren, vooral door het hardnekkige verzet van bestuursvoorzitter Rocco Forte. Het kredietbedrijf van ABN Amro verzorgt samen met het Britse Barclays en het Amerikaanse Chemical Bank een lening van 2,5 miljard pond (bijna 6,3 miljard gulden). Hoare Govett, de Britse effectendochter van ABN Amro, is 'broker' van Granada. “Dit is een toonbeeld van de effectiviteit van de combinatie van verschillende activiteiten in één bank”, zegt I. van Waesberghe, die in Londen verantwoordelijk is voor de Britse activiteiten van ABN Amro.

ABN Amro heeft met Barclays en Chemical een garantie verstrekt aan Granada voor 2,5 miljard pond, die begin maart definitief wordt omgezet in een lening. De lening wordt ondergebracht in een syndicaat van mogelijk tientallen banken, waarvan de drie banken de leiding hebben. “Hoeveel banken uiteindelijk meedoen weet ik niet, maar er is belangstelling genoeg”, zegt Van Waesberghe.

Van oudsher kent de Angelsaksische financiële wereld gespecialiseerde banken voor de verschillende activiteiten, van kredieten tot aandelen. Pas de laatste jaren zijn algemene banken in opkomst in de Londense City. Deutsche Bank kocht Morgan Grenfell, ING lijfde Barings in en Swiss Bank nam Warburg over. “De financiële kracht van zo'n gecombineerde bank is een voordeel wanneer er enige tijdsdruk is”, meent Van Waesberghe.

Topman Gerry Robinson van Granada prees Rocco Forte gisteren voor “het opbouwen van een sterke en bezielde defensie”. Granada bracht op 22 november een eerste bod uit van 3,3 miljard pond en verhoogde dit op 9 januari tot 3,8 miljard pond. De nekslag voor het hotelconcern kwam van vermogensbeheerder Mercury Asset Management, de grootste aandeelhouder. Mercury, beheerder van 70 miljard pond (175 miljard gulden) aan pensioengelden en ook grootaandeelhouder van Granada, bood zijn pakket van 14,1 procent aan.

Forte is onder meer eigenaar van de prestigieuze hotelketens Meridien en Exclusive, de Londense hotelgroep Savoy, de minder sjieke hotelketens PostHouse en TraveLodge, en de restaurantketens Little Chef en Happy Eater. Granada heeft aangekondigd onder meer Meridien en Exclusive te verkopen als het de strijd zou winnen.