Frankrijk erkent 'lekkage' Mururoa

PARIJS, 24 JAN. Frankrijk heeft gisteren erkend dat “onbelangrijke hoeveelheden” jodium 131 zijn vrijgekomen in het atol Mururoa in de Stille Oceaan, waar Frankrijk sinds september vorig jaar vijf kernproeven heeft gehouden. Volgens directeur Alain Barthoux van de Franse commissie voor atoomenergie CEA, is er geen sprake van een ernstige 'lekkage' van radioactieve materialen op het atol door de recente kernproeven.

Barthoux reageerde op een bericht in de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat in de buurt van het atol het radioactieve en schadelijke jodium 131 is gevonden en dat de Franse regering probeert dit te verhullen. De krant haalde een anonieme bron aan die op een bijeenkomst was geweest van nucleaire specialisten in Washington, waar Frankrijk de 'lekkages' had gemeld in de loop van een betoog over kernproeven. De toehoorders was gevraagd de melding onmiddellijk te vergeten omdat het ging om zeer vertrouwelijke informatie. Volgens de Japanse krant ging het om een zeer kleine en onschadelijke hoeveelheid jodium 131.

Volgens zowel de CEA als het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft de expert in kwestie geen vertrouwelijke informatie prijsgegeven. Bij kernproeven komen volgens Barthopux van de CEA altijd kleine hoeveelheden radioactief materiaal vrij, maar deze zijn volgens hem te verwaarlozen. “Wanneer je na een kernproef metingen doet duiken er altijd wel enkele atomen van radioactieve materialen als jodium, cesium of tritium op”, aldus Barthoux. “Maar in de twintig jaar dat op het atol kernproeven worden gehouden is er nog geen enkele schade aan het milieu aangericht.”

Frankrijk heeft eerder 'lekkages' van radioactief materiaal erkend. Die lekkages vonden plaats bij het boren naar monsters van het basalt waaruit het atol bestaat. “Vroeger vonden enkele honderden liters besmet water bij dergelijke boringen hun weg naar het water van de lagune”, aldus Barthoux. “Bij de huidige serie kernproeven is dat niet gebeurd”.

De Australische minister voor gebieden in de Stille Oceaan heeft Frankrijk om opheldering gevraagd. Hij zei er niet van uit te gaan dat de Franse regering de kwestie probeerde te verhullen, maar gaf aan dat Frankrijk wel redenen had om de risico's kleiner voor te stellen dan ze wellicht zijn. Hij zei daarom voorstander te zijn van een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke besmetting, dat door het Internationale agentschap voor atoomenergie (IAEA) zou moeten worden verricht. Dit bureau heeft van de Franse regering nog geen toestemming gekregen voor een onderzoek ter plekke. (AFP, Reuter)