Dijkstal: geen plan op korte termijn voor provinciaal politiekorps

DEN HAAG, 24 JAN. Minister Dijkstal (binnenlandse zaken) heeft geen plannen de politie op korte termijn te reorganiseren naar een provinciaal model. Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer.

Dijkstal sprak vorige week in de Eerste Kamer over provinciale politiekorpsen, tot ongenoegen van veel korpsbeheerders en de politiebonden. De politie is twee jaar geleden al gereorganiseerd en ondervindt daarvan nog de naweeën. Dijkstal zei gistermiddag dat hij alleen over provinciale politie heeft gesproken in antwoord op vragen van Eerste-Kamerleden. Hij zal ervoor oppassen dat “de ene reorganisatie niet over de andere rolt”, beloofde hij de Tweede Kamer.

Wel herinnerde hij de Kamer eraan dat er nog steeds een motie ligt waarin staat dat de politiestructuur zich op den duur zal moeten voegen naar de bestuurlijke organisatie. Die discussie, over onder meer stadsprovincies, is nog steeds gaande. Het wetsvoorstel voor de provincie Rotterdam staat voor vandaag en morgen op de agenda van de Tweede Kamer.

Dijkstal wil wel dat de problemen bij de politie die zijn gesignaleerd door onder meer de Algemene Rekenkamer, in de loop van dit jaar worden geïnventariseerd. Daarbij gaat het om het financiële en personele beheer bij de politiekorpsen, waar veel kritiek op is geuit.

Bovendien verwacht Dijkstal dat de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden met suggesties komt voor wijzigingen bij de politie. Het rapport van de commissie-Van Traa wordt volgende week verwacht. Of al die bevindingen zullen moeten leiden tot wijzigingen in het politiebestel kan Dijkstal “nog niet overzien”, zo zei hij gisteren.