Conflict bij lokale tv in Rotterdam

ROTTERDAM, 24 JAN. De redactie van StadsTV, de lokale televisie van Rotterdam, heeft het vertrouwen opgezegd in hoofdredacteur J. Haasbroek.

Volgens nieuwsredacteur J. Kortschot, die namens de redactie spreekt, heeft Haasbroek zich nog niet of nauwelijks laten zien op de redactie van StadsTV. “Laat hij zich dan ook geen hoofdredacteur noemen.” Het voormalige hoofd VPRO-radio werd in maart vorig jaar aangesteld door zijn broer N. Haasbroek, directeur van Radio Rijnmond en interim-directeur van StadsTV. Bij de redactie van StadsTV was zijn benoeming ongewenst, omdat men hem als verlengstuk van zijn broer beschouwde. Daarmee waren de verhoudingen al gespannen.

J. Haasbroek zou zich volgens de redactie tot dusver alleen bezig hebben gehouden met plannen voor een regionale omroep, waarbij Radio Rijnmond en StadsTV moeten fuseren. Onduidelijk is welke rol de huidige redactie van StadsTV speelt in die plannen. Wel is G. Krul, voormalig hoofdredacteur van het Vrije Volk, als crisismanager aangesteld om een 'communicatieprobleem' tussen de directie en de redactie van StadsTV op te lossen.

De oplossing van Krul zou bestaan uit ontslag van onder anderen redacteur R. van Rhee en eindredacteur W. Omta. De laatste sloeg eerder een aanbod af om hoofdredacteur te worden, omdat hij dan binnen het Radio Rijnmond-concern ondergeschikt zou blijven aan directeur N. Haasbroek. Kortschot: “We zagen de bui al hangen bij de opdracht van Krul. Binnen de redactie werd een harde kern onderscheiden, een groep meelopers en een groep goedwillenden.” De redactie heeft de indruk dat hoofdredacteur J. Haasbroek zoveel mogelijk afstand tot de redactie bewaart totdat Krul “het schip heeft schoongeveegd”.

Kortschot: “Haasbroek heeft zich nog bij geen enkele redactievergadering laten zien. We hadden ook een stagerooster gemaakt om hem in te werken. Hij heeft welgeteld een dag meegelopen met een reportageteam. Van televisiemaken weet hij verder niets.” Wel zorgt Haasbroek soms voor eigen programma's, aldus Kortschot. Daarvoor neemt hij dan eigen medewerkers aan en laat de produktie verzorgen door een audiovisueel bedrijf.

De gebroeders Haasbroek en Krul willen geen commentaar geven op de situatie.

StadsTV raakte in 1993 in problemen toen het de uitzendingen moest staken door een faillissement van het facilitaire bedrijf waarvan het deel uitmaakte. Na een maandenlange strijd, waarbij de redactie driemaal ontslagen werd, is StadsTV voorlopig bij Radio Rijnmond ondergebracht, in afwachting van plannen voor regionale televisie. De redactie, bestaande uit twintig vaste medewerkers en een wisselend aantal freelancers, heeft sindsdien de reputatie van een rebellenclub.