Coetzer zegeviert in kabouterduel

MELBOURNE, 24 JAN. Anke Huber en Amanda Coetzer hebben zich vandaag geplaatst voor de halve finales van de open Australische tenniskampioenschappen. De Zuidafrikaanse Coetzer maakte een einde aan de opmars van het 15-jarige talent Martina Hingis en won met 7-5, 4-6 en 6-1. De Duitse Huber versloeg in de kwartfinale de als tweede geplaatste Conchita Martinez uit Spanje met 4-6, 6-2 en 6-1.

Huber en Coetzer hebben nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld. In de andere halve finale, ook morgen, neemt Monica Seles het op tegen Chanda Rubin, die gisteren haar dubbelspelpartner Sanchez-Vicario uitschakelde met 16-14 in de derde set. De vrouwenfinale is zaterdag. Bij de mannen zijn de twee halve finales op vrijdag en is de finale op zondag.

De 24-jarige Amanda Coetzer, afkomstig uit Hoopstad, is met een lengte van 1.57 meter een van de kleinste speelsters van het circuit. Hingis kon niet nalaten dat op te merken, vlak voor het tweetal de baan opstapte. 'Dit is de eerste keer dat ik niet de kleinste ben', zei Hingis tegen Coetzer, die vervolgens binnen een kwartier een 4-0 voorsprong nam.

Hingis, zo vertelde ze, was veel verder gekomen dan ze had verwacht. Ze had het moeilijk gevonden om zo lang haar concentratie vast te houden. “Zeker als je om de dag vrij hebt en niet weet wat je moet doen.”

Huber domineerde tegen Martinez nadat het schuifdak was dichtgegaan, bij 3-1 in de tweede set. “Ik had gehoopt dat het al voor de wedstrijd zou gebeuren”, vertelde Huber. “Ik keek tijdens de wedstrijd de hele tijd omhoog. Waar bleef de regen nou? Het dichte dak was in mijn voordeel, dan gaat het spel net iets sneller.”

De 21-jarige Huber staat al vier jaar op de negende of tiende plaats op de ranglijst. Ze hoopt dit jaar eindelijk eens door te breken. “Het was frustrerend, ik begon al te twijfelen. Maar ik heb de afgelopen maanden heel hard getraind tussen de toernooien door. Dat betaalt zich nu uit.” Ze stond in 1993 al eens in de halve finale van een grand-slamtoernooi. Wat is het verschil met dit jaar? “Toen speelde ik tegen Steffi (Graf), nu tegen Coetzer. Dat is een groot verschil.”