Beeld van Michelangelo ontdekt

ROTTERDAM, 24 JAN. 'Helemaal bij toeval' stuitte de Amerikaanse kunsthistorica Kathleen-Weil-Garris Brandt in oktober vorig jaar op een beeld van Michelangelo Buonarotti. In het statige Newyorkse huis op nummer 972 aan 5th Avenue, waar de Franse ambassade is gehuisvest, vond een feestje plaats. Er werd een tentoonstelling geopend over Franse toegepaste kunst en het hele gebouw was feestelijk verlicht, inclusief een klein rond zaaltje.

Daar stond een marmeren beeld van een jonge Cupido met weelderig krullend haar op een Romeinse sokkel. De armen ontbraken evenals de onderbenen. Brandt, die een specialist is in zestiende-eeuwse Italiaanse beeldhouwkunst en kunstgeschiedenis doceert aan de universiteit van New York, zag het beeld nu voor het eerst goed, en herkende er een vroeg werk van Michelangelo in.

Brandt ging op onderzoek uit. Het huis op nummer 972 bleek tussen 1902 en 1906 te zijn gebouwd voor de Amerikaan Payne White. White liet zijn huis inrichten door de ontwerper Stanford White. Deze White plaatste het bewuste cupido-beeld op een sokkel in de ronde zaal. In 1950 verkocht de familie van White het huis inclusief interieur aan de Franse overheid.

Het beeld werd in 1902 op een veiling in Londen aangeboden door de Italiaanse kunsthandelaar Stefano Bardini. Maar het werk bleef onverkocht en keerde terug naar Rome. Daar kocht de Amerikaan White het voor zijn nieuwe huis op 5th Avenue.

Philippe de Montebello, directeur van het Metropolitan Museum in New York, heeft inmiddels de claim van Brandt bevestigd. Brandt zegt terughoudend te zijn geweest met het naarbuiten brengen van de ontdekking. Het is de tweede keer deze eeuw dat een nieuw beeld van Michelangelo is ontdekt en het eerste beeld dat in Amerika opduikt. “Niemand in de kunstwereld wil zo'n ontdekking doen”, aldus Brandt. “Want het maakt je onmiddelijk tot schietschijf.”