Amex beschuldigt Visa bij EU van valse concurrentie

ROTTERDAM, 24 JAN. American Express heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen concurrent Visa. Volgens American Express maakt Visa zich schuldig aan monopolievorming en oneerlijke concurrentie door nieuwe regels op te stellen voor banken.

Visa is de grootste credit-cardorganisatie van Europa en biedt deze kaarten aan via reguliere banken. Vorig jaar is American Express daar ook mee begonnen, maar wordt volgens eigen zeggen tegengewerkt door de concurrent. Banken die Visa-kaarten verkopen zouden van Visa geen American Express-kaarten mogen verkopen, aldus Sally Susman van American Express in Londen. “Zo kunnen wij dus geen netwerk opzetten om de klanten te bereiken.” Volgens haar dreigt Visa de banken uit te sluiten van het netwerk, indien kaarten van American Express worden verkocht. Volgens Susman ondervindt American Express hier veel hinder van, omdat Visa via bijna alle grote Europese banken handelt.

American Express bood voorheen de kaarten zelf aan, maar besloot na een geslaagd experiment in Griekenland en Portugal voortaan de kaarten via banken te distribueren. De reden hiervan is volgens Susman dat banken veel vertrouwen uitstralen bij de consumenten. Daarnaast doet de klant het leeuwedeel van zijn financiële transacties via zijn bank en zou dan daar ook eerder een credit-card aanvragen dan bij een aparte instelling.

Overigens biedt Visa dezelfde weerstand op de Amerikaanse thuismarkt, aldus Susman. Daar heeft American Express echter nog geen bezwaar tegen gemaakt, omdat de Amerikaanse regelgeving tegen oneerlijke concurrentie en monopolievorming minder duidelijk zou zijn. “Bovendien gaat het in Europa om de zestien landen van de Europese Unie en in de Verenigde Staten maar om één markt”, licht ze toe.

Gistermiddag verklaarde Visa International in Londen zeer verrast te zijn over de aanklacht die concurrent American Express heeft ingediend. In een perscommuniqué verklaart de ondernemingen “nooit maatregelen te nemen die indruisen tegen de Europese wetgeving.” Wel geeft de onderneming toe dat Visa haar investering probeert te beschermen die het bedrijf twintig jaar geleden heeft gedaan voor de opbouw van het netwerk. Andere ondernemingen mogen gebruik maken van het distributiekanaal, maar moeten daar wel voor betalen, licht Visa toe.

In Nederland is er geen sprake van dat Visa American Express zou proberen te weren uit het bankennetwerk, zegt A. Smolders, algemeen directeur Visa Card Services in Amsterdam. “Als American Express kaarten via ons netwerk aan probeert aan te bieden zou ik de eerste zijn die dat hoort, maar dat is nog niet gebeurd.” Smolders is ook niet van plan op te treden als dit wel zou gebeuren. “Als een bank kaarten van American Express wil aanbieden naast onze credit cards dan moet de bank die vrijheid hebben.”