Vertrouwen consument in economie neemt toe

DEN HAAG, 23 JAN. Het vertrouwen van de consumenten in de economie is in het nieuwe jaar flink gestegen. Dit blijkt uit de maandelijkse enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarvan de resultaten vanochtend bekend werden gemaakt.

Het consumentenvertrouwen ligt op een hoog niveau, aldus het CBS; hoger dan in enig andere januarimaand sinds 1990. Een stijging van het vertrouwen in de economie aan het begin van het jaar is niet ongebruikelijk, ook nu doet zij zich voor na een periode, sedert augustus, waarin het consumentenvertrouwen maandelijks terugliep.

Het CBS meet het consumentenvertrouwen door aan ongeveer duizend mensen vragen te stellen over het economisch klimaat en over de koopbereidheid. De koopbereidheid, een belangrijke indicatie voor de financiële situatie van de consumenten, is in vergelijking met vorige maand behoorlijk gestegen en is ook groter dan een jaar geleden. Ook het oordeel over de economische situatie luidt bij de consumenten positiever dan in december. “In vergelijking met voorgaande jaren zijn de consumenten begin 1996 optimistisch over de algemene economische situatie”, aldus het CBS.