Strop dreigt voor houders obligaties en aandelen Fokker

ROTTERDAM, 23 JAN. Aandelen en obligaties Fokker zullen mogelijk niet meer in notering verschijnen nu de beurs vanmorgen heeft besloten de handel in Fokker-effecten voor de tweede achtereenvolgende dag op te schorten. Wanneer beleggers van hun geld niets terug zien hebben obligatiehouders dit weekeinde ruim 300 miljoen gulden verspeeld. Voor aandeelhouders blijft het verlies met ongeveer 130 miljoen gulden relatief beperkt.

Het verlies voor de overheid en meerderheidsaandeelhouder Dasa, die gezamenlijk 60 procent van de aandelen Fokker in handen hebben, wordt daarbij niet meegerekend. Behalve aandeel- en obligatiehouders van buiten de onderneming dreigen ook werknemers van Fokker de dupe te worden van de keldering in waarde van de effecten.

Een woordvoerder van Fokker bevestigde vanmorgen dat “enkele honderden” werknemers bij de uitgifte van de 4,75 procent converteerbare obligatielening voor bijna 25 miljoen gulden personeelsobligaties hebben aangeschaft. Fokker heeft werknemers voor de aanschaf van deze obligaties - die waardeloos zijn geworden - een lening verschaft. De curator zou werknemers in theorie kunnen verplichten deze lening af te lossen. “Tezijnertijd zal een eventuele bewindvoerder of curator daarover beslissen,” aldus de woordvoerder van Fokker.

Directeur Frank Oosthoek van beurslid AOT/Burger & Mellegers doet het verlies van de obligaties en aandelen Fokker “emotioneel vreselijk veel”. Ondanks de hoge omzetten in de afgelopen weken droegen de Fokker-effecten weinig bij aan het resultaat van AOT, de belangrijkste handelaar en marketmaker in Fokker. “Het aandeel was een beetje een stiefkindje geworden, maar als het allemaal doorgaat is dit een enorm verlies natuurlijk,” zegt Oosthoek.

Er werden tot afgelopen vrijdag drie soorten obligaties Fokker op de Amsterdamse beurs verhandeld. Houders van de twee converteerbare obligaties met een rente van 4 of 4,75 procent hadden die voor aandelen en gewone obligaties Fokker kunnen inruilen. Afgelopen vrijdag noteerden deze convertibles respectievelijk 36 en 40 procent. Dit komt overeen met een koers van 360 of 400 gulden.

Gewone obligaties Fokker, die een rente van tien procent boden sloten afgelopen vrijdag op een koers van 43 procent. Dit komt overeen met een bedrag van 430 gulden.

Aandelen Fokker - waarvan er 2,1 miljoen openbaar op de effectenbeurs worden verhandeld - noteerden voor het weekeinde nog een koers van 6,70 gulden. Oosthoek van AOT heeft echter “het gevoel dat het allemaal nog niet voorbij is”. “Op het moment zit ik natuurlijk met een berg van verkooporders die ik niet kan afwikkelen, maar als er vanavond een indicatie is voor het mogelijk in stand houden van de koersen ligt alles weer anders.”

De Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) ziet in de komende beëindiging van de notering van Fokker-obligaties mogelijk reden een claim in te dienen. Bij de overgang van 51 procent van de aandelen Fokker naar Dasa eiste de VEB al in kort geding dat de converteerbare obligaties Fokker vervroegd zouden worden afgelost.

De vereniging kreeg van de rechter gelijk. Fokker voorkwam echter dat de obligatielening daadwerkelijk moest worden afgelost door op de beurs een groot deel van de obligaties te laten opkopen door een bevriende partij. De vervroegde aflossing werd vervolgens afgewezen.

Volgens een woordvoerder van de VEB heeft ABN Amro daarin de hand gehad, omdat de bank vreesde dat Fokker bij een vervroegde aflossing niet zou kunnen voldoen aan haar betalingsverplichtingen jegens de bank.

Volgens de woordvoerder heeft “het nadeel waarvoor obligatiehouders vreesden bij de overgang van aandelen naar Dasa zich nu overduidelijk gerealiseerd”. “Dit betekent dat wij zullen overwegen opnieuw een claim in te dienen.” Een claim bij ABN Amro ligt daarbij voor de hand, omdat de Trustee die optrad als belangenbehartiger van de obligatiehouders voor het merendeel in handen was van deze bank.