Straf en tussenvonnis in Helderse zedenzaak

ALKMAAR, 23 JAN. De rechtbank van Alkmaar heeft gisteren in een Helderse zedenzaak een 28-jarige man veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank achtte bewezen dat de man zich enkele maanden lang aan vier kinderen had vergrepen. Hij zou de geslachtsdelen van de kinderen hebben bewerkt met messen. Littekens op de lichamen en doktersverklaringen bevestigden dit misdrijf. De kinderen waren toen in de leeftijd van twee tot acht jaar.

De uitspraak tegen de hoofdverdachten in deze zaak, de ouders van de jarenlang seksueel misbruikte kinderen, werd gisteren door de rechtbank aangehouden omdat er nog psychiatrisch onderzoek verricht moet worden. De ontkennende verdachten hadden dit steeds geweigerd maar in hun slotpleidooi vroegen de advocaten van de ouders toch een psychiatrische rapportage. De officier van justitie, mr. C. Bosscher, had twee weken geleden tegen de 31-jarige moeder en haar 46-jarige ex-man twaalf jaar gevangenisstraf geëist.

Bij de behandeling van deze zaak zijn videobanden vertoond van de verhoren van de vier jonge kinderen over seksueel misbruik door hun ouders. De rechtbank bekeek de beelden achter gesloten deuren. De officier van justitie gebruikte de banden als bewijs tegen de ontkennende verdachten. De beelden waren schokkend. “Je ziet ze bij de verhoren kokhalzen als ze praten over het sperma dat ze moesten doorslikken. Zij zijn er zeer ernstig aan toe, psychisch en fysiek”, aldus deskundigen.

Anders dan de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat de videobeelden niet als wettige bewijsmiddelen kunnen worden beschouwd. Dat zou anders zijn geweest als op de beelden de strafbare feiten te zien zouden zijn geweest. De betekenis van de video-opnamen is volgens de president van de strafkamer, mr J. Westdorp, dat de rechter kan zien en horen op welke wijze de kinderen zijn verhoord en of er sprake is van authentieke verklaringen.

Voor de authenticiteit is veel waarde gehecht aan het oordeel van de hoogleraar psychologie prof. H. Baartman en de geheugenspecialisten prof. W. Wagenaar en dr. H. Soppe. Zij bekeken de beelden ook en noemden de verklaringen van de slachtoffers geloofwaardig.

“De beelden dragen bij aan de overtuiging van de rechter dat de schriftelijke neerslag van de verhoren - het proces-verbaal - een betrouwbaar bewijsmiddel is”, aldus rechter Westdorp.