Siemens 12 procent meer kwartaalwinst

Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft in de eerste drie maanden van het op 1 oktober 1995 begonnen boekjaar een winststijging laten zien. Het resultaat na belasting was met 503 miljoen mark (ruim 563 miljoen gulden) ongeveer 12 procent hoger dan in de eerste drie maanden van het boekjaar 1994/1995. De kwartaalomzet nam toe met 6 procent tot 19,7 miljard mark (22,1 miljard gulden), zo heeft Siemens vandaag bekendgemaakt.

De orderontvangst bleef steken op 22,2 miljard mark, waarbij er in eigen land wel sprake was van een kleine toeneming. In het eerste kwartaal steeg het aantal werknemers met 2000 tot 375.000. In Duitsland daalde het aantal banen met ongeveer 1000, in het buitenland kwamen er 2000 bij.

Tot nu toe past de gang van zaken in de verwachtingen voor het gehele boekjaar, aldus de directie. Eerder werd bekend dat Siemens in 1995/1996 streeft naar een winstsprong van tussen de 20 en 25 procent. De omzet moet uitkomen op ongeveer 93 miljard na 89 miljard mark in 1994/95.

In het eerste kwartaal was het vooral de aanhoudend sterk groeiende vraag naar halfgeleiders die het resultaat opstuwde. Ook de activiteiten in de energiesector en de industriële toepassingen leverden een forse bijdrage aan de winstgroei. Ook hoefde Siemens minder uit te trekken voor reorganisaties.

In Duitsland behaalde Siemens een omzet van 7,5 miljard mark. Dat is 10 procent minder dan in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. Dat komt doordat er minder grote projecten werden afgerekend. In het buitenland waren er juist meer grote opdrachten die werden afgesloten. De buitenlandse omzet nam dan ook toe met 20 procent tot 12,2 miljard mark.